ScienceAlert kirjutab, et Süvakosmose Värav on mõeldud Kuu orbiidile selleks, et sealt tulevikus teisi Päikesesüsteemi osi avastama lennata. Kuu orbiidilt on kosmoselaeva start määratult odavam kui Maalt. Seni eeldati, et tegu on peaasjalikult NASA projektiga ja ameeriklaste kosmoseagentuur ehitab jaama aastail 2021-26 ise valmis, saates oma uue suure kanderaketiga nimega SLS (Space Launch System) Kuu orbiidile neli moodulit, millest jaam kokku pannakse.

Käed löödi Austraalias

Nüüd teatasid aga NASA ja Venemaa kosmoseagentuur Roscosmos, et jaam ehitatakse koos. Mõlemad kosmoseagentuurid kirjutasid eile Adelaide`is Austraalias toimuval 68. rahvusvahelisel astronautikakongressil koostööleppele alla.

TASS vahendas, et venelased ehitavad jaama jaoks üks kuni kolm moodulit ning ka dokkimismehhanismi. Veel pakkusid venelased, et mõned jaama osad võiks orbiidile toimetada nende uue üliraske kanderaketiga. Nad ei täpsustanud küll raketi nime, ent ilmselt on tegu Angara raketiga, mis on arendusfaasis ja peaks esimesed lennud tegema järgmise paari aasta jooksul.

Deep Space Gatewayst ehk Süvakosmose Väravast saab NASA mehitatud kosmoselendude peamine sihtkoht, kui SLS ja Orioni kosmoselaeva meeskonnamoodul valmis saavad.

Liituda võib veel teisigi

Ehkki praegu pole teada, kuidas Venemaa liitumine jaama olemust või koostist muudab, võib see olla märguandeks ka teistele kosmoseagentuuridele, et nad võiksid projektiga liituda. Varem on näiteks Jaapani kosmoseagentuur JAXA andnud märku, et nad tahaksid kindlasti jaama tegemistes kaasa lüüa.

Mõistagi on venelased seotud ka Maa orbiidil oleva rahvusvahelise kosmosejaama ehk ISS-iga. Lisaks sellele, et nad on ehitanud mitmeid jaama mooduleid ja saatnud sinna oma astronaute, on hetkel ainus võimalus astronautidel jaama lennata Sojuzi rakettidega. Selle aasta alguses ütles Roskosmos, et nad on valmis ISS-i projektis kaasa lööma kuni aastani 2024 ja vajadusel veel kauemgi, kuni aastani 2028. Varem olid venelased lubanud ISS-i projektist enne jaama kavandatud eluea lõppu tagasi tõmbuda.

Mis veel Süvakosmose Väravat puudutab: Kanada kosmoseagentuuri insenerid pakkusid, et selle võiks varustada päikesepurjega. See tähendab, et jaama oleks võimalik orbiidil liigutada ilma tavakütuseta.