Google'i projekti kohaselt hõljuvad Maa stratosfääri alaosas spetsiaalsed õhupallid, mis on varustatud päiksepaneelide ning internetti jagavate seadmetega. Õhupallid suhtlevad omavahel ning püsivad stratosfääris ilma maandumata mitu kuud.

Möödunud nädalal esitles väga sarnast ideed sotsiaalvõrgustik Facebook. Firma tegevjuht Mark Zuckerberg eemaldas katteloori Facebooki laborites arendatud droonidelt, vahendab Kiip.ee.

Sarnaselt Google'i õhupallidega lendavad Facebooki droonid Maa stratosfääris ehk 20 000 meetri kõrgusel.

Sellisel kõrgusel on mõlemi firma mehitamata lennumasinad lennukitest piisavalt kaugel ning kaitstud ilmastikuolude eest. Projekti arendamiseks on Facebook palganud mitmeid lennunduse eksperte NASAst ning teisteski ettevõtetest.

Võrgustiku nägemuse kohaselt kiirgavad droonid Maale uudset FSO-ühendust, mis netikiiruse osas jääb samale tasemele optilise ühendusega.

Et ühendus oleks katkematu, pannakse mehitamata õhusõidukid omavahel suhtlema laserite abil. Zuckerbergi väitel on tehnoloogiat testitud juba Filipiinidel ja Paraguail, kus teenust kasutas üle 3 miljoni inimese.

Facebooki droonid on arendatud projekti Internet.org käigus, mille abil soovitakse viia internetiühendus arengumaadesse.

Tegu on Facebooki, Ericssoni, Nokia, Qualcommi ja Samsungi ühisprojektiga.