Üks peamisi küsimusi, mille teadlased inimese Marsile saatmise puhul lahendama peavad, on see, et kus ja kuidas nood täpselt elada võiksid. Vana aasta sees korraldati NASA Langley teaduskeskuses ajurünnak, mille tulemusena jõuti päris omapärase lahenduseni: inimesed võiksid elada täispuhutavas jääga kaetud kuppelmajas. Teisisõnu iglus.

Kui hoone täispuhutavus on põhjendatud sellega, et niisugust maja on ehitusplokkidest või Maal kokku pandud hoonest palju kergem transportida ja püstitada, siis kuplit katva jää ülesandeks on kaitsta majas elavaid ja töötavaid astronaute kosmilise kiirguse eest.

NASA Langley uurimiskeskuse vaneminsener Kevin Vipavetz ütles, et ajurünnakul hinnati kiirelt paljusid tavapärastest mõtteraamidest välja jäävaid, sageli hullumeelseidki ideid ning nii jõuti lõpuks Marsi Jääkodu (Mars Ice Home) kontseptini.

Täispuhutava hoone püstitaksid enne esimeste inimeste saabumist lihtsad robotid, kes ka hoone lage katvad kambrid veega täidaksid. Vesi jäätuks ja sellest moodustuks kuplikujulise hoone kohale paks kiirguse eest kaitsev kilp. Teadlased ütlevad, et jääkodu peaks planeedi karmides tingimustes vastu palju aastaid, kaitstes oma sisemuses askeldajaid nii mitmete erinevate kiirguste kui ka perkloraadi (inimesele mürgine kemikaal, mis koosneb ühtest kloori ja neljast hapniku aatomist, selle olemasolu Marsil on kinnitatud) ja tolmutormide eest.

Lakke kogutud jääd saaks hiljem kasutada raketikütuse valmistamiseks, mille abil saaks käivitada Marsilt startiva kosmosesõiduki.

Hoone läbilõige. Numbriga 10 on tähistatud kiirguse eest kaitsev jääpadi.

Teadlased ütlevad, et pikemas perspektiivis on inimeste jaoks Marsil ellujäämiseks kõige mõttekam Marsi pinda kaevuda – pinnases olemine kaitseb kõige paremini igasuguste kahjulike keskkonnamõjude eest. Ent seni, kuni end Marsisse kaevatakse, peaks kohapeal olema ka mingit laadi ajutine varjupaik ning Marsi Jääkodu on selleks kõige parem lahendus. Täispuhutava hoone raam on kerge, seda on lihtne püstitada ning veeks ja jääks saab kasutada Marsil leiduvat veejääd.
Täispuhutava hoone püstitamine ja jääga katmine võiks sest hetkest alates, mil ehitusmaterjalid ja robotid planeedile jõuavad, aega võtta umbes 400 meie päeva.

„Pärast pikki kuid kestnud kosmoselendu saab see olema suurepärane päev, kui laskud Marsile ja su uus kodu sind ootab,“ selgitab teadlastetiimi liige Kevin Kempton.