Nüüdseks on selgunud, et tõenäoliselt saatis signaali välja siiski Maa ümber tiirlev side-tehiskaaslane, vahendab Red Orbit.

Melu puhkes, kui maaväliste eluvormide signaale peiliva eraorganisatsiooniga — SETI instituudiga — seotud uurijad andsid teada, et kavatsevad Venemaa astronoomide püütud huvitavat signaali lähemalt analüüsida. Ajakirjandus korjas teate üles, kuid mitmed allikad lisasid sellele hoiatuse, et tegu võib siiski olla inimeste valmistatud tehiskaaslase tekitatud näilise anomaaliaga.

Salapärane signaal polnudki eriti salapärane

Kaukasuse jalamil, Karatšai-Tšerkessia vabariigis Zelentšukskajas tegutseva raadio-observatooriumiga RATAN-600 (vn РАТАН-600; радиоастрономический телескоп Академии наук – 600) 2015. aastal kinni püütud signaal äratas teadlaste tähelepanu oma ebatavalise ülesehitusega, kirjutas SETI. Organisatsioon rõhutas küll, et neil pole õnnestunud signaali täpset päritolu välja selgitada, kuid märkis seejuures, et „saade“ saabus suunast, milles asub teadaoleva planeediga tähesüsteem HD164595. Planeeti ei peeta siiski maistele eluvormidele elamiskõlbulikuks.

Nüüdseks on SETI algset postitust täiendanud viidetega Venemaa teaduste akadeemiale, mille esindajad kinnitavad, et signaali näol oligi nähtavasti tegemist maist päritolu sidehäirega.

„Me avastasime tõepoolest tavatu signaali. Täiendav kontrollimine näitas aga, et see pärineb Nõukogude sõjandus-tehiskaaslaselt, mida polnud seni lisatud ühtegi tuntud taevakehade kataloogi,“ rääkis uudisteagentuurile TASS Venemaa teaduste akadeemia rakendusastronoomia instituudi direktor Aleksander Ipatov.

Signaali oli täheldatud tähte HF164595 ümbritseva taevapiirkonna 39-st vaatlusest vaid ühel. SETI nentis, et nende käsutuses oleva Alleni teleskoobimaatriksiga ei õnnestunud sama signaali tabada.

„See klapib, mõistagi, hüpoteesiga, et tegemist on seda tüüpi maist päritolu segava signaaliga, milliseid saadavad välja sõjandus-tehiskaaslased,“ sedastas organisatsioon veebiartiklis.

Võimalus, et tegu on maavälist päritolu signaaliga, tundus eriti kütkestav, kuna sellise signaali tekitamine oleks nõudnud rohkem kui triljon vatti energiat. Signaali säärane võimsus andnuks mõista, et selle välja saatnud tsivilisatsiooni näol on tegemist meie omast väga palju kõrgemal arengutasemel eluvormidega.