Me ei keskendu uutele iselendamise võimetele ja kõigele muule ägedale, mis sellest droonist väga hea drooni teeb, vaid proovime reaalselt pilti teha. Droon kui lendav kaamera, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Phantom 4 üllatas positiivselt kohe alguses. Niipea, kui see mulle testimiseks üle anti, märkasin kui kompaktne ja äge on selle kaasasolev kohvrike.

Tõesti sama suur seade selle sees? Ongi! Sellist karpi on lust autos või ka lennukis kaasa vedada, tõeliselt väike.

Foto: Kaupo Kalda ja Martin Dremljuga

Järgmine “pauk” tuli kohvrikest avades – see on üks parima koostekvaliteediga elektroonikatooteid, mida näinud olen. Päriselt. Lisaks näeb ilus välja.

Kõik on hästipuhastatavast läikivast materjalist, iga pisemgi detail on disainitud, aku nupu valgusjoone paksuseni välja. Disainifännina on seda võimatu mitte märgata, nii et esimene emotsioon on kõik super, toode tundub väga viimistletud ja “täiskasvanud”.

Fotokatsetus – paneme täiega

Kasutan töö tegemiseks ise suuremat professionaalset drooni DJI Inspire 1 koos Zenmuse X5 kaameraga.

Minu öised linnapanoraamid on päris palju positiivset vastukaja toonud ning sellest inspireerituna mõtlesin testida ka Phantom 4 äärmusoludes – mida ma suudan sellest masinast välja pigistada hämaras? Hämarus on olukord, kus iga kaamera tehniline võimekus piiri peale pannakse.

Läksime koos Martiniga Tallinnas Maakri tänava kanti. Mul on olemas lennuluba, lennutorn annab kõne peale kenasti stardiloa. Droon käitus igas mõttes eeskujulikult, kohati viskas veidi vibrasid ülekandevideosse, aga panen selle kas linnamüra/-signaalide või varajase toote arvele. Suures pildis töötas kõik suurepäraselt.

Panoraam Maakrist, 5 kaadrit; veidi kehv kadreering küll, mis viib lainurga tõttu tee kummi. ISO 400, säri 1/6s, ava 2.8 (Foto: Kaupo Kalda ja Martin Dremljuga)

Vahepeale tuleb mainida, et kaugelt üle 20 minuti kestev aku on ikka meeletult mugav, just võrreldes mu suure drooni ca 12 minutiga. Kasuliku aja, kus reaalselt pilditegemine käib, vahe on eriti suur, sest Inspire puhul pean vahepeal tagasi tulema, maanduma, akut vahetama, käivitama ja ootama, startima, pildikohta naasma. Kadedaks teeb.

Taevas on kontrastne, teravapoolne loojang, mis seab kaamerale eriti raske ülesande – pimealad, tänavavalgustus ja erk loojangutaevas. Hea küll, teeme panoraame ja mõned HDR klõpsud.

Proovime pikka säri. Pildid tehtud, droon maas, vaatame tulemusi kohapeal läpakas. Tulemus on ikka päris hea, me räägime ju hämarapiltidest, kus sensorist pigistatakse maksimum välja. Detail on päris terav ja müratase mõistlik, tundub kindlasti parem kui eelmisel mudelil.

Märkasin äpis vaikimisi sisselülitatud funktsiooni 3D noise reduction ja kahtlustan heas tulemuses seda, sest sensor peaks sama olema mis eelmisel mudelil.

Ka objektiiv on selgelt teravam, eriti nurkades, mis oli Phantom 3 peamisi nõrkusi minu jaoks.

HDR 5 kaadrist.  ISO 400, säri 1/15s, ava 2.8 (Foto: Kaupo Kalda ja Martin Dremljuga)
Pikk säri. Uskumatu stabiilsus. Tuult oli küll ka vähe, aga ikkagi.  ISO 100, säri 2,5s, ava 2.8 (Foto: Kaupo Kalda ja Martin Dremljuga)

Kokkuvõtvalt

Nii et minu poolt igal juhul thumbs up, selgelt parim Phantom, mis eales tehtud. Kasutan ka ise Phantom-seeria droone, tagavaramasinana ja reisimisel.

Kui mul täna oleks backup’i vaja, siis ei kõhkleks küll, aga kuna vajan Phantomit oma töö kõrvalt umbes kaks korda aastas, siis päris iga aasta seda uuendada ei raatsi.

Phantom 4 on väga hea droon ja kaamera. Selge see, et peegelkaamera päris pole, aga polegi vaja. On kompaktsust, funktsionaalsust, mugavust, kvaliteeti, ja päris hea pildikvaliteet nii väikese asjanduse kohta.

On hea näha, et Phantom-seeria ja üldse droonindus on veel kiires arengufaasis, olgu see siis üldine areng kogu sektoril või detaili minnes innovaatika a la põrkumist ärahoidvad sensorid, iga mudel on täna kindlasti tuntav edasihüpe.

See on võrreldav nutitelefonide esimeste aastatega, kus iga uus mudel võttis heas mõttes ööune ära. Kindlasti on DJI Phantom 4 puhul tegu suurepärase drooniga ka algajale, just kokkupõrget vältida aitavate sensorite tõttu, aga ka näiteks vanemate mudelite omanikele uuenduseks.

Portree- ja pressifotograaf Martin Dremljuga kommentaar

Minu kui tavafotograafi jaoks avas droonimaailm täiesti uue perspektiivi.

Kui siiani olen harjunud pilte tegema väga ühtses kõrguses, siis drooniga on võimalik leida täiesti uusi nurki. Otsida kompositsioone, mida tavafotograafiast ei leia.

Kuid ühtlasi toob esile ka sinu tugevamad küljed, sest mida kõrgemale tõuseb kaamera, seda keerulisemaks muutuvad valgustingimused.

Droonid on enamjaolt mõeldud pildistamaks arhitektuuri, maastikku ja loodust, kuid kindlasti annab see uue nurga ka portree, pulma, moe või lavastuse pildistamisel. Aerofotondusega saab viia pildistamise täiesti teistesse kõrgustesse.

Phantom 4 drooni ettetellimine on Photopointis alanud. Ettetellijatele kingitakse lisaks 32 GB lisamälukaart – et kõik fotod ja 4K videod ikka ära mahuks. Ettetellimiseks tuleb kirjutada e-kiri info@photopoint.ee.