Kuna S8 ja S8+ ilmuvad ametlikult 29. aprillil, jätame sellised hinnangud hilisemaks, kui oleme ise testida saanud.

Küll aga võime juba täna võrrelda, kas nende põhinäitajad on sama head või paremad või hoopiski halvemad kui lähikonkurentide omad.

Niisiis, Galaxy S8 vs Apple’i iPhone 7 / LG G6 / Google Pixel / Huawei P10. Võrdlused on tehtud tavakasutajale mõeldes, kes kindlasti ei hooli väikeste numbriliste erinevuste tagaajamisest, vaid suure pildi hoomamisest.

Mõõtmed ja kaal

S8 mõõtmed on 148,9 x 68,1 x 8 mm ja kaal 155 g – jämedalt võttes üsna sarnased konkurentide omadega.

Puhtalt numbreid võrreldes on S8 rivaalidest pigem natuke raskem ja suurem, aga erinevused on tegelikult vähese tähtsusega.

Opsüsteem

S8 opsüsteem on Android 7.0, nagu ka LG G6 ja P10 puhul. Google Pixel on jõudnud sellest väheüllatuslikult ette, versioonini 7.1. iPhone 7 ei lähe arvesse, see kasutab hoopis iOS 10.

Ekraan

S8 ekraan on 5,8 tolli ehk suurem kui konkurentidel. iPhone 7 pakub 4,7, Pixel 5, P10 5,1 ja G6 5,7.

Esmanäppimise põhjal tundus, et keskmise suurusega mehe peopessa sobib S8 küll. Iseasi, kuidas pikalt kasutades tunduks, eriti kaitsekorpusega, mis seadme suuremaks muudab.

Pilditeravus

Olgem ausad, juba täiskõrglahutuse jagu piksleid ekraanil – 1920 x 1080 – on telefoni jaoks enam kui küll. Palju me seda kõrgema resolutsiooniga videot ikka vahime.

Mis muidugi ei takista tootjaid püüdmast üksteist aina üle trumbata. S8 ekraan on nii suur, et pakub QHD+ ehk QHD ja natuke peale, kokku 2960 x 1440 pikslit.

LG G6 jõuab sellele lähedale, 2880 x 1440. Pixel ja P10 piirduvad täiskõrglahutusega (1920 x 1080), iPhone 7 koguni 1334 x 750-ga.

See kategooria on mu tagasihoidliku arvamuse kohaselt mõttetuim, mille järgi pildikvaliteeti võrrelda. Kes on eal telefoni puhul tundnud, et täiskõrglahutus jääb uduseks või enamike mudelite puhul isegi madalama resolutsiooniga iPhone ei näita head pilti?

[HILJEM LISATUD] Lugejakommentaari peale meenus, et kõrge resolutsioon omab loomulikult tähtsust virtuaalse reaalsuse puhul. Aga siin tuleks muidugi eraldi testida, et kuidas iga telefon VR-i jooksutamisega üldse hakkama saab. Ja kui paljud üldse VR-ile mõtlevad, kui telefoni soetavad?

Samsung ja Google valisid muide paneeliks AMOLED-i, LG ja Huawei LCD ja Apple oma Retina.

Aku

iPhone 7 akumahutavus on 1960 mAh, Pixel – 2770, S8 – 3000, P10 – 3200, G6 – 3300. Siin võib öelda, et S8 sai hetkel tavalisega võrreldes pigem mAhhirohke aku.

Iseasi, kuidas see päriskasutuses välja mängib. Ainuüksi suurem ekraan ja rohkem piksleid võivad väsitada, tarkvarast ja optimeerimisest rääkimata.

Samsung S8 esitlus Tallinnas kogub hoogu!

Mälu

Pixel pakub 32 või 128 GB andmeruumi, G6 üllatuslikult ainult 32 GB, iPhone 7 lausa 32, 128 või 256 GB, P10 aga 32 või 64 GB. Samsung leiab LG kombel, et piisab sulle lihtsalt 32 GB-st küll.

Pixel ja iPhone 7 ei paku andmeruumi laienduspesa, kõik teised söövad kuni 256 GB microSD kaarti.

Kõigil on ka 4 GB töömälu, välja arvatud iPhone 7, mis piirdub 2 GB-ga.

Kiip

Loodan, et te sellist üldistamist pahaks ei pane, aga tänapäeval tunduvad kõik keskklassi telefonid piisavalt kiired. Jõudlustestide tulemused on muidugi erinevad, aga reaalses jõudluses mingis äpis või mobiilimängudes on selle teadmisest vähe kasu. Ka võib vanema hästi sisse töötatud kiibi kasutamine olla mõistlikum kui tuliuue ja võimsaima haaramine.

P10 ja S8 pakuvad seltskonnast ainsana kaheksatuumalist kiipi, teistel on neli tuuma. S8 sisaldab lisaks ainsana Snapdragoni 835 ja Adreno 540, mis on oma vallas viimane sõna.

Videosalvestus

Kõigi põhikaamerad lasevad teha 4K ehk 2160p videot, enamik 30 kaadrit sekundis. Seda ületavad S8 (60 k/s) ja G6 isegi 120 k/s.

Esikaamera

Selfid ei kao moest. Meie rivaalidel on enamikel 8 MP esikaamera, ainult iPhone 7 rahuldub nimele kohaselt 7 MP ja G6 „kõigest“ 5-ga.

Põhikaamera

Siin on kõige raskem puhtalt näitajate järgi võrrelda. G6 ja P10 pakuvad ainsana kaht objektiivi, mille toodangust valmispilt kokku keedetakse. P10 rebib ette megapikslite arvultki, neid on 20, kõigil teistel 12-13.

Võrdlen ühe objektiiviga põhikaamerate puhul lisaks ava suurust. f/1.7 muudab vähemalt teoorias tõhusaimaks hämaras pildistajaks S8, iPhone 7 puhul on vastav number f/1.8, Pixelil f/2.0. Tulemust ei tahaks siiski pelgalt selle näitaja põhjal ennustada. Aga S8 on kindlasti eeskujulik.

Andmeside

* S8 pakub ainsana Bluetooth 5.0, kõik teised on hetkel versiooni 4.2 juures.

* Kõigil on dual-band ehk kahesüsteemne wifi 802.11ac.

* Kõigil on USB-C, kusjuures S8 ja G6 pakuvad uusimat versiooni 3.1. Pixelil on 3.0, P10 ja iPhone 7 piir on 2.0.

* Kõigil on NFC ehk lähiväljaside tugi, aga iPhone 7 kasutab seda ainult Apple Pay m-makseteks, mis enamikes riikides (veel) ei toimi, sh Eestis.

Samsung S8

Isikutuvastus

Kõigil on sõrmejäljelugeja. S8 pakub seltskonnast ainsana ka silmaiiriseskännerit. S8 on seega hetkel ainus „iiriselugejaga“ Samsungi telefon, mida hankida saab. Vähemalt kuni refurbished ehk nn ümbertöödeldud Note 7 eksemplarid müügile jõuavad.

Vastupidavus

Huvitaval kombel ei paku muidu igati eeskujulik P10 ainsana mingit veele ja tolmule vastupidavuse sertifikaati.

S8 ja G6 pakuvad parimat võimalikku IP68 (kuni pool tundi kuni 1,5 m sügavuses vee all). iPhone 7 piirdub IP67-ga (kuni pool tundi kuni 1 m sügavuses). Isegi antud aspektis tagasihoidlikuks jäänud Pixel köhib IP53 lauale (põhimõtteliselt: võib loota, et juhuslikud veejoad seadet ei tapa).

Samas muidugi tootjad veekahjustusi meelsasti garantii alla ei loe, nii et see sertifikaat on rohkem iluasi, millega võid niisama uhkeldada.

Gorilla Glassi ekraanikaitsekihti pakuvad kõik peale iPhone 7. G6 puhul on selle väljalaskenumber 3, Pixelil on 4, S8 ja P10 uhkustavad uusima 5-ga. Mida suurem number, seda parem. Kuni maha kukub ja nutma hakkad, et ei taibanud kaitsekorpust osta ja/või nutikindlustust tellida. Samsungil on selleks ka oma programm Galaxy Care.

Samsungi palgatud programmivedajale paistab S8 igatahes meeldivat

Kokkuvõttes

Kes viitsis selle pika joru lõpuni lugeda, see loodetavasti nõustub minuga, et Samsungi põnevusega oodatud S8 on vähemalt tehniliste näitajate poolest igati korralik Androidi telefon.

Lähikonkurentidega võrreldes edasiminekuid leidub, aga kas lausa 800 euro vääriliselt – S8+ puhul isegi 900 euro vääriliselt – on vaieldav. Samsungi tõsifänn ehk ei vaidle. Kes rahale ei mõtle ja tahab lihtsalt uut nimekat tipptelefoni, see ka vast ei vaidle. Pilkupüüdev seade on see kindlasti. Vähemalt kuni hoolitsevalt kaitsekorpuse sisse mässida.

Mina olen viimase poole aasta jooksul kasutanud igapäevaselt Samsungi hetkel uusimat müügil olevat tippu S7 Edge. Selle kogemuse põhjal ma samalt firmalt überkallist jätkumudelit ei ostaks. Tarkvaraline pool jätab soovida, sealhulgas Androidi äppide kõikuv kvaliteet ja see, et ma alles hiljuti oma kallile telefonile Android 7.0 uuenduse sain.

Saame alles näha, kas S8 on tõesti nii vägeva jõudlusega ib nagu tootja loodab. Tohutu pikslihulk, suur ekraan ja uus end veel mitte tõestanud platvorm Snapdragon 835 võivad töökiirust, akukestvust ja näiteks üldist stabiilsust kahandada.

Kindel on aga, et S8 põhikonkurent LG G6, mille näitajad on mitmes aspektis veidi paremad, peab kokkuvõttes alla vanduma. Kuna LG ei viitsi enam Baltikumis mobiilimüügiga tegeleda, siis on meil palju kergem suvalisest müügikohast S8 näppu haarata.