Kunagised kuulsused, kes endiselt või siis taas telefone pakuvad, on näiteks Nokia ja BlackBerry.

Aga selle uudise kangelane on hoopis Ameerika firma Palm, mis kogus kunagi tuntust, tootes nii nutitelefone kui kui ka selle veidi vanemat sugulast (PDA ehk personal digital assistant), mis oli midagi digimärkmiku ja nutitelefoni vahepealset.

Palmil oli päris palju tuliseid fänne, aga mitte piisavalt, et edu kestaks. Suurem rivaal Hewlett-Packard ostis firma 2010. a suvel ära ja sulges selle viletsa müügitulemuste tõttu aastake hiljem. Hiina elektroonikafirma TCL Corporation ostis Palmi omakorda 2014. a sügisel ja lubas kaubamärgi taaselustada.

Nüüd on Palm tõesti valmis telefoniturul uuesti õnne proovima, aga selle taga seisab USA-s Californias asuv idufirma, mida rahastab TCL ja millega on seotud korvpallitäht Stephen Curry.

Asutajad on aga Samsungis tootedisaini-tippjuhtidena töötanud Dennis Miloseski ja Howard Nuk, kes otsisid oma uuele telefoniideele rahastajat ja leidsidki selle lõpuks TCL-i näol.

Paraku pole idu oma esimese nutitelefoni osas kuigi ambitsioonikas ja näeb seda eelkõige varuseadmena inimesele, kes ei taha oma kallist põhitelefoni parajasti kasutada.

See ilmub esialgu ainult USA-s ja on seotud operaatoriga Verizon, kes pakub seda lisaseadmena kliendile, kes on juba mingi lepinguga telefoni soetanud.

Uus seade nimega lihtsalt Palm paistab silma juba oma väiksusega. Kui telefonid muutuvad aina suuremaks, siis Palmil on kõigest 3,3-tolline LCD-ekraan, millel samas üllatavalt terav pilt (445 pikslit tollile).

Mis sellel veel on? Android 8.1 opsüsteem ja uus kasutajakeskkond, mis meenutab üsna palju Apple Watchi oma. Pole ka ime, sest Miloseski ja Nuk aitasid mitmeid Samsungi nutikelli turule tuua. Äppide ikoonid on suured ja ümarad, kui neid vajutada ja näppu peal hoida, avaneb väike nimekiri võimalike toimingutega nagu Androidis ikka.

Kardetavasti on nii pisikesel ekraanil ebamugav tippida (virtuaalset klaviatuuri kasutada), nii et inglise keele oskajad võivad teksti dikteerida Google Assistanti digiabilisele. Justkui piipar (veel üks vanaaegne popp sidepidamise vahend) uuele põlvkonnale.

(Foto: tootja)

Põhinäitajad:

* Android 8.1 opsüsteem

* 3,3-tolline ekraan, IPS LCD, 720 x 1280 pikslit, 445 pikslit tollile, 16 : 9 kuvasuhe, Gorilla Glass 3 kaitse

* 3 GB töömälu, 32 GB andmeruumi, loeb kuni 256 GB mälukaarti

* Snapdragon 435 kiip

* 12 MP tagakaamera, autofookus, LED-välk, 1080p video 30 k/s

* 8 MP esikaamera

* 800 mAh aku

* andmeside: wifi n, Bluetooth 4.2, GPS, USB-C 2.0, näotuvastus

* e-SIM, IP68 vääriline veele vastupidavus, kõrvaklapipesa pole,

Verizon toob Palmi müügile novembris, USA-s hinnaga 349,99 dollarit ehk umbes 306 eurot. Seda ei saa lepinguvabalt ega eraldi osta, vaid huviline peab olema juba samalt operaatorilt mingi lepinguga seadme soetanud. Nii veider.

Oma põhitelefoniga andmete sünkimiseks on muide Palmis spetsiaalne rakendus NumberSync, mis teavitused, tekstisõnumid, äratused jm edasi suunab.

Vaata videot ka: