Selgus, et osad 19. augustil müügile saabunud tipptelefoni Galaxy Note 7 eksemplaridest on vigase akuga, mis võib seadet rikkuda ja halvemal juhul põlema või koguni plahvatama panna.

Samsungi esindajad väitsid, et rikutud aparaate olla väga vähe, näiteks USA-s olla teada 70 juhtumit, Baltikumis null.

Igatahes kutsub tootja 2,5 miljonit vabrikutest laiali saadetud Note 7 tagasi ja vahetab esimesel võimalusel uue vastu, või annab soovi korral raha tagasi. See läheb kindlasti päris kalliks maksma.

Veel hullem on sellise jama mõju tehnoloogiahiiu aktsiahindadele. Note 7 skandaali tekkimise järgselt on Samsungi turuväärtus langenud umbes 23,1 miljardi euro võrra (Factseti andmetel).

Samsung loodab kõik Note 7 väljasaadetud eksemplarid välja vahetada ning tavamüüki oktoobris jätkata.

Samsung meisterdas ka kiirlahenduse neile, kes mingil põhjusel ei soovi Note 7 välja vahetada.

Lõuna-Koreas muutub nädala pärast kättesaadavaks tarkvaratäiendus, mis piirab aku täituvust 60 protsendiga tavalise 100 asemel. Sellest peaks piisama, et aku ülekuumenemist ära hoida.

Miks ainult ühes riigis, jääb hetkel segaseks, nagu seegi, kas täiendus on valikuline või saabub see kõigile Note 7-tele sunniviisiliselt.

Iroonilisel kombel on just Samsungi üks parimaid seniseid telefone (nagu nii mõnigi arvustaja on Note 7-t nimetanud) see, mis tootjale suure jama kaela tõi.

Ka Fortele tundus põgusa augustikuise esmatutvuse põhjal, et kiitused on teenitud ja Note 7 parim Samsungi telefon, mida üldse osta. Hind on siiski üle keskmise soolane, 869 eurot.

Võib loota, et tootja laseb oktoobris Note 7 müügile naastes hinda alla, kui see taas vabamüüki jõuab. Maine parandamiseks või nii.