Keegi ei ostnud "põrsast kotis" ehk telekat niisama kastis. Enne vaadati ja võrreldi mitut eksemplari, pandi kõrvuti, et teada saada, millise isendi pildil on värvid "õiged". Siis tehti ost, kirjutab AM.ee.

Nüüd, võib uuringutulemusi vaadates öelda, on asjad pea samamoodi.

Tehnoloogiaettevõte LG Electronics (LG) korraldas märtsis Baltimaades uuringu*, et mille järgi inimesed endale uut telerit valivad.

Eestlaste jaoks on teleri valimisel kõige olulisem naturaalsete värvide näitamine, mida pidas oluliseks 67% vastanutest.

Lisaks on oluline teleripildi kõrge resolutsioon (58%) ning kolmandat kohta jagavad helikvaliteet ja ühenduvus teiste seadmetega (55%). Veidi vähem tähtsad on sellised omadused nagu ekraanitehnoloogia (44%) ja mugav juhtimispult (34%).

Seega ei ole enamuses "plasmakummardajad" või muud kindla tehnoloogia eelistajad, oma silm on pigem kuningas.

Kuigi eestlased mõtlevad teleri vahetusele enamasti alles siis, kui vana teler on katki läinud (61%), kaaluvad nad uue valikul mitmeid erinevaid omadusi. Seejuures peavad inimesed nii olenevalt vanusest kui ka soost teatud omadusi teistest olulisemaks.

Näiteks viis põhiomadust Eesti meeste eelistustes on pildiresolutsioon (65%), naturaalsed värvid (60%), ühenduvus teiste seadmetega (54%), ekraanitehnoloogia – OLED vs LED (52%) ning helikvaliteet (47%).

Samas naised näiteks ekraanitehnoloogiast eriti ei hooli (38%), nende kolm peamist omadust on naturaalsed värvid (74%), helikvaliteet (62%) ning ühenduvus teiste seadmetega (55%).

Inimesed, kes peavad oluliseks elulähedasi pildivärve, võiksid vaadata telereid, millel on Twisted Nematic (TN) ekraanipaneeli asemel In Plane Switching (IPS) paneel.

See võimendab värve ja vähendab värvimoonutusi, aidates teleril naturaalsemaid värve näidata.

Teiste seadmetega, nagu näiteks nutitelefonide, tahvelarvutite või helisüsteemidega ühenduvad paremini telerid, millel on nutiteleri platvorm. Nutiteleri abil saab lisaks ühendumisele ka erinevate seadmete vahel sisu jagada.

Need, keda huvitavad erinevad teleritehnoloogiad, võivad lisaks OLED ja LCD ekraanidele tutvuda ka Quantum Dot tehnoloogiaga teleritega.

Lühidalt öeldes on Quantum Dot parem variant LCD-st – taustavalgusele on lisatud õhuke kiht quantum-täpikesi, mis tagavad tavalisest LCD telerist laiema värvigamma ja täiustatud värviküllastuvuse.

Samas need, kes soovivad ekraanijõudluse järgmist taset, võiksid siiski vaadata OLED telereid.

Ealisi erinevusi võrreldes pidasid nooremad inimesed teleri valikul olulisemaks näiteks pildiresolutsiooni (68%) ja ekraanitehnoloogiat (58%), samal ajal kui vanematele inimestele olid olulisemad naturaalsed värvid (76%) ja lihtne teleripult (43%).

Kõikides vanuses inimesed aga peavad üsna võrdselt oluliseks helikvaliteeti ja teiste seadmetega ühendumist.

Uuring viidi läbi kõikides Balti riikides ning tõi välja huvitavaid erinevusi naaberriikide seas.

Näiteks kui Läti (64%) ja Leedu (60%) vastajate seas oli teleri valimisel kõige olulisem pildiresolutsioon, pidasid eestlased olulisemaks elulisi värve (67%).

Eestlased pidasid kolmandaks olulisimaks faktoriks helikvaliteeti (55%), samas leedukatel (46%) ei mahtunud see isegi Top 5 hulka.

Leedu vastajatele oli aga teistest riikidest olulisem teleri kaubamärk (47%), mis oli nende jaoks viies olulisim faktor teleri valikul.

Lisaks näiteks teleri õhuke disain oli leedukatele (46%) sama oluline kui lätlastele helikvaliteet (46%) ja eestlastele ekraanitehnoloogia (45%).

* Uuring viidi läbi koostöös Mindshare uuringufirmaga 2015. aasta märtsis Lätis, Leedus ja Eestis. Uuringust võttis osa 1609 vastajat.