Nvidia Tesla üksuse juhi Sumit Gupta sõnul on OpenCL ja DirectX tööriistad, mille kaudu operatsioonisüsteem saab ära kasutada graafikaprotsessorite jõudlust, kiirendades nii rakendusi ja vähendades protsessorite koormust, vahendab The Inquirer.

Kuna OpenCl on osa Apple'i tulevasest Snow Leopardi opsüsteemist ja DirectX osa Windows 7st, siis jookseb Gupta sõnul graafikaprotsessoritega arvutite omanikel operatsioonisüsteem kiiremini, kuna näeb ühe protsessori asemel kahte.

„Esimest korda näeb opsüsteem graafikaprotsessoris nii graafikakiipi kui ka tehtemootorit," lisab Gupta.

Kuigi trend liigub GPU kiirendamise suunas, ei tähenda see siiski tavaprotsessori surma, sest näiteks ennustamatute ülesannete täitmise puhul pole tavaprotsessorile vastast. Samas lisab Gupta, et graafikaprotsessor saab ülihästi hakkama suurt paralleelandmetöötlusjõudlust nõudvate ülesannetega.

Gupta sõnul on näiteks Snow Leopardil rohkem graafika kui tavaprotsessori jõudlust vajavad osi, mis ühtlasi tähendab seda, et graafikaprotsessori jaoks on rohkem sisu, mida kiirendada.

Samas pole GPU võimaluste kasutamine olnud programmeerijate jaoks kerge ülesanne. Gupta hinnangul on kõige raskem osa sellest olnud graafikakeele kasutamine ja sellest võimaliku jõudluse väljapigistamine. Samas teevad nüüd OpenCL ja Nvidia Cuda programmeerimiskeeled graafikaprotsessoritele programmeerimise tuntavalt lihtsamaks.

Gupta arvates on tavaprotsessor arvutite puhul enam mitte kõige tähtsam, vaid lihtsalt üks osa.