Nagu kõik USA sideteenusepakkujad, on ka Sprint kohustatud pidama kinni 1994. aastal jõustunud korrakaitselise sideabi seadusest Communications Assistance in Law Enforcement Act, mille kohaselt on sideettevõtted kohustatud olema valitsuse korraldusel suutelised pakkuma pealtkuulamisteenuseid. Seadus võimaldab teenusepakkujail nõuda ka selliste teenuste osutamisega seonduvate kulutuste hüvitamist mõistuse piires.

Sprint, mille peakorter asub Kansase osariigis Overland Parkis, paisutas ajavahemikul 2007. aastast 2010. aastani nuhkimisteenuse hinda ligikaudu 58 protsenti, sedastab valitsus teenusepakkujale eile esitatud kohtulikus süüdistuses.

„Väidame, et Sprint nõudis korrakaitseagentuuridelt kohtu korraldusega läbi viidud pealtkuulamiste eest ülemäära kõrget tasu, mis tingis valitsuse niigi piiratud ressursside kulutamist märkimisväärsel määral,“ selgitas San Francisco föderaalprokurör Melinda Haag. Ametivõimude osutusel on San Francisco föderaalkohtule esitatud hagi aluseks USA justiitsministeeriumi peainspektori algatatud juurdlus.

Hagi kohaselt rikkus mobiilsideteenuse pakkuja föderaalse sidekomisjoni FCC juhtnööre 2006. aastast, mis keelavad teenusepakkujatel rakendada pealtkuulamisteenuse pakkumise eest teenitud vahendeid aparatuuri, taristu või teenuste kohaldamiseks nii, et need vastaksid korrakaitselise sideabi seadusega kehtestatud nõuetele.

„FCC selgest ja üheselt mõistetavast keelust hoolimata lisas Sprint pealtkuulamistasudele tehnika, taristu ja teenuste sideabi seadusega kehtestatud tingimustele vastavaks kohaldamisega seonduvad kulutused,“ sedastavad hagejad. „Kuna kontserni Sprint esitatud arved pealtkuulamistasude eest ei tõstnud esile konkreetseid kulutusi, mille hüvitamist nendega taotleti, ei olnud föderaalsetel korrakaitseagentuuridel võimalik tuvastada, et Sprint just selliste lubamatute kulutuste hüvitamist nõuab.“

Statistika annab mõista, et nii föderaalsel kui ka osariiklikul tasandil heaks kiidetud riigisiseste kõnede pealtkuulamiste koguarv 2012. aastal kasvas eelmise aastaga võrreldes 24 protsenti. Kokku registreeriti 2012. aastal 3395 pealtkuulamisjuhtumit, millest 1354 olid heaks kiitnud föderaalkohtunikud ja 2041 osariikide kohtunikud. Föderaalsete pealtkuulamiskorralduste koguhulk kasvas koguni 71 protsenti; osariikide korralduste hulk kasvas viis protsenti.

Korporatsioon Sprint Corporation, mida üldiselt tuntakse lihtsalt nimetuse Sprint all, kujutab endast valdusettevõtet, mis pakub raadioside-teenuseid ja mitmel pool maailmas ka interneti-teenust. Alates 2013. aastast on tegemist USA suuruselt kolmanda raadiosidevõrgu-operaatoriga, mis 2013. aasta kolmanda kvartali lõpuks oli osutanud teenuseid rohkem kui 54 miljonile kliendile.