Xiaomit peetakse Hiinaks isegi kohalikuks Apple'iks, pulsikell Xiaomi Mi Band 2 on vaatamata sellele, et seda siin pärispoodides veel ei müüda, üsna popp ka Eesti ostjate hulgas, kirjutab AM.ee.

Esiteks on hind soodne - ligi 25 eurot. teiseks on nimi siiski uudistest juba tuntud - Xiaomi tooodetel on hea maine. Kolmandaks - pulsikell on pisike, veekindel ja pealtnäha üsna heade parameetritega.

Nii läksimegi AM-is ka õnge ja tellisime selle Gearbestist ära. Saabus kolme nädalaga.

Väikses õhukeses karbis on kell ise ja jupike laadimiskaablit - ühes otsas standardne USB ots, teises Xiaomi kellale spetsiifiline otsik, kuhu tuleb kummirihmast välja surutud kellaosa laadima pista.

70 mAh aku saab täis mõne tunniga ja randmele sobitub pulsikell hästi - tänu voolujoonelisele kujule ja siledale mustale korpusele näeb üsna hea välja ka.

Ekraani all on puutetundlik nupp, millest saab vahetada ekraanil nähtavat. Nähtavad andmed on omakorda seadistatavad mobiiliäpist.

Põhilised asjad on kell (kaks sihverplaati - ümaramate numbrite ja kuupäevaga ning kandilisemate numbritega ja ilma kuupäevata), sammude arv, läbitud vahemaa päevas kilomeetrites, pulsimõõtja (mõõdab hetkepulssi siis, kui pulsiekraan mõneks ajaks ette jätta), aku laetuse tase, kulutatud kalorite hulk päeva jooksul.

Lisaks saab telefonist kuvada vibreerivat alarmi: äratus, sissetulev kõne, SMS, e-kirjad, Facebook, Instagram, Whatsapp, Facebook Messenger jne. Korraga saab telefonist valida kuni viis äppi, mis sõnumeid edastavad.

Paraku on Xiaomi juures ideaalist puudu üks oluline omadus. See odav seade ei näita ei helistaja numbrinäitu/nime (täiendus: tundub, et iPhone'i kasutajtel numbrinäit siiski töötab) ega ka sõnumite sisu, mis telefonist saabuvad. Ekraanil kuvatakse vaid korraks selle äpi logo, mis sõnumit tahtis saata ja hetke pärast on see kadunud.

Plussideks aga on pritsme- ja töökindlus. Tõesti, Xiaomi ei kaotanud kordagi 20 päeva jooksul ühendust telefoniga, kui oli telefoni läheduses ja tänu veekindlusele võib sellega kasvõi duši alla minna (ujuma siiski mitte).

Pulsimõõtja oli üllatavalt täpne (kahe LED-iga), ka sammulugeja eksis vähe. Samas ei toimi pulsimõõtja ilma spets-äpita pidevalt, vaid mõõdab ainult siis, kui kasutaja ise tahab. Spetsäpiga aga pole näidud iga kord nii täpsed.

OLED-ekraan on Mi Bandil küll ere, aga väga väike ja numbrid asuvad korpuses liiga sügaval. Näiteks külje pealt vaadates ei ole kõiki numbreid näha. Kui teha randme tõstmisliigutus, lülitub ekraan korraks sisse ja näeb kella.

Tänu sellele omadusele ja kuna pulssi kogu aeg ei mõõdeta, suudab Xiaomi Mi Band 2 vastu pidada rohkem kui 20 päeva.

15 päevaga jõudis aku laetuse protsent langeda 53-ni. See on üks parimaid tulemusi ekraaniga pulsikellade alal. ja Xiaomi Mi band jõudis selle mudeliga esimest korda just ekraanini, varem olid Xiaomi pulsikellad ekraanita.
Foto: AM.ee

Kuigi klaas peaks olema kriimustuskindel, on erinevad testid näidanud, et kriimud aja jooksul siiski tekivad. AM-i testis säilitas paari nädala jooksul Xiaomi Mi Band 2 siiski kaubandusliku välimuse ja mingeid kriime ei tekkinud.

Veel ühest heast omadusest pole me rääkinud. Nimelt on pulsikell ka väga täpne unejälgija. Magamamineku aeg ja ärkamise aeg fikseeritakse täpselt, midagi näidatakse ka aktiivse ja passiivse une kohta, loodetavasti täpselt. Näiteks SMA Band ei mõõda und üldse nii täpselt.

Magamise ajaks on Xiaomi ka meeldivalt mugav käe peal ja ei hõõru rannet. Mobiiliäpist saab une mõõtmise täpsust suurendada veel pulsimõõtja sisselülitamisega, kuid see tühjendab akut enam kui poole kiiremini.

Unehäirete all kannatajate jaoks võib see küll oluline olla, kuid tavakasutaja jaoks paistab uneträkker niigi üsna täpne olevat.

Kuid paigaloleku alarm, mis peaks pooletunnise ühe koha peal kontorilaua taga istumise peale teada andma, et aeg on end liigutada, polnud eriti täpne. Mõnikord andis liigutamiseks märku ka mõne tunni pärast.

Hea omadus on võimalus ühendada Google Fit'iga - nii saab oma täpsema aktiivsuse saata ka Google´i teenusesse.

Xiaomi Mi Band 2 mobiiliäpp Mi Fit on üks parimaid

Pulsikella mobiiliäpp on korraliku ja mõnusa graafikaga, sisaldab enamikku vajaminevatest funktsioonidest, mida pulsikell võimaldab, ja aitab ajalugu mugavalt päevade, nädalate ja kuude kaupa vaadata.

Äratuskella saab seada, mobiiliäppide teateid sisse-välja lülitada (küll vaid kuni viis korraga) ja preemiat antakse selle eest, kui oled päeva liikumisnormi vähemalt kahel järjestikusel päeval täitnud. Käsitsi saab ka oma kaalu üle arvet pidada, sisestades igal päeval kaalu näidu.

Kuid on ka puudusi. Üks olulisematest on pideva pulsinäidu mittearvestamine. Pulssi peab käsitsi mõõtma, st vastavast kohast mõõtmist alustama. Nende üle peetakse küll arvestust ja säilitatakse ajalugu, kuid mingit trendi või ülevaadet äpp ei paku.

Samas saab erinevaid tegevusi jälgida, mille põhjal äpp õpib, mida kasutaja parajasti teeb ja arvestab sellevõrra edaspidi samme ja jooksu täpsemalt. Jooksu peaks Mi Fit ka eraldi arvestama, kuid testi jooksul see rakendus ühtki lippamist jooksuna kirja ei pannud.

Kuigi mobiiliäpp suutis peaaegu 100% olla pulsikellaga ühenduses, esines siiski üks anomaalia - mõnikord avanes Mi Fit seadete aknas ja sealt tagasi graafikute aknasse enam minna ei saanud - äpp pani end lihtsalt kinni.

Kokkuvõtteks

Võib öelda, et tegemist on üsna hea riistvaraga sellise odava hinna juures, kuid tarkvara, nagu enamikel teistel odavatel pulsikelladel, jätab ka Xiaomi puhul natuke soovida, ehkki graafikud ja menüüd mobiilis on juba ilusad ja selged.

Siiski võiks tarkvara edastada nutikella kitsukesele ekraanile vähemalt sedagi, kes helistab, sest üks peamisi eeliseid nutikellal ongi näiteks õues või mingit käelist tööd tehes randmelt näha, kes helistab.

Kahjuks ei näita Xiaomi Mi band 2 ka sõnumite sisu, nii et neidki peab telefonist vaatama.

Plussidena on kell töökindel ja mugav, on kindlas ühenduses mobiiliga ja mõõdab nii samme, südamelööke kui ka und täpsemini kui teised odavad kellad.

Seega - kui vajad lihtsalt pulsikella ja mitte nutikella, on Xiaomi Mi band 2 hea valik. Kui vajad nutikellafunktsioone, otsi mõni parem kell.

TEHNILISED ANDMED
Pulsikell Xiaomi Mi Band 2
Hind: ca 25 eurot (Gearbest)

Veekindlus: IP67 (pritsme- ja tolmukindel)
Ekraan: 0,42-tolline OLED
Bluetooth: 4.0 BLE
Sensorid: kiirendusandur, fotoelektriline pulsiandur
Rihma reguleeritav pikkus: 155-210 mm
Ühilduvus: alates Android 5.0 ja Bluetooth 4.0
Mobiiliäpp: Androidile ja iOS-ile
Aku: 70 mAH, kuni 20 päeva tööaega
Kaal: 19 grammi

[TJA kommentaar]

Tehnilise Järelevalve Amet tuletab meelde, et paljud internetis pakutavad elektroonikaseadmed ei vasta Euroopa Liidu nõuetele ja nende maaletoomine on Eestis keelatud.

Mi aktiivsusmonitor on raadioseade ja nõuded raadioseadmetele tulenevad toote nõuetele vastavuse seadusest. Toote peal olev märgistus peab sisaldama CE märki, mudeli numbrit ja tootja andmeid ning seadmega peab kaasas olema tootja vastavusdeklaratsioon.

Nii on ka artiklis kirjeldatud pulsikella puhul tegemist seadmega, millel Aasiast tellides puudub enamikel nõuetekohane märgistus ning Maksu- ja Tolliamet on viimase kolme kuu jooksul ca 100 sellise pulsikella puuduva märgistuse tõttu kinni pidanud ja tagasi saatnud.

Soovitame alati enne ostu sooritamist veenduda, kas seadme peal on CE märk, mudeli number ja tootja andmed ning kas tootel on vastavusdeklaratsioon.

Parim viis selleks on küsida müüjalt enne ostu sooritamist fotosid seadme peal olevast märgistusest ja vastavusdeklaratsioonist. Fotodelt selgub ka see, kas seadmel olev tootja on vastavusdeklaratsiooni välja andja.