Kindlasti pole kõigil raamatusõpradel e-lugerit, kuid kõik e-lugeri omanikud on kindlasti keskmisest suuremad raamatusõbrad, kirjutab Digitest.ee.

E-lugerite valik meie kaubandusvõrgus mitmekülgsusega ei hiilga. Mitmekülgsuse all tuleb eeskätt silmas pidada erinevaid tootjaid, sest funktsionaalsuses neil toodetel väga suuri erinevusi ei olegi, peale paari põhilise. Aga nendest lähemalt allpool.

E-lugerite maailmas domineerib vaieldamatult online-raamatumüügigigant Amazon oma Kindle'i ja selle erinevate mudelitega. Tema järel kappavad Kobo ja Sony, kelle kannul omakorda liduvad erinevad odavtootjad.

Ingliskeelses maailmas pakub turuliidritele jätkuvalt peavalu ka raamatufirma Barnes & Noble e-luger Nook, kuid madalale Maarjamaale selle esindajaid eriti eksinud ei ole.

Järgnevas arvustuses tuleb juttu e-lugerite koorekihist ehk siis täpsemalt Amazon Kindle'i e-lugerite evolutsioonist – tavalisest ehk Kindle Touchist kuni Voyage’ini.

Foto: Digitest.ee

Pakend ja välimus

Amazon pakib oma lugereid nagu kõrgema klassi tooteid. Pakendid on soliidselt mustad, kergelt erinevate graafiliste elementidega vastavalt tootemudelile.

Pakendis on e-luger, USB-ühenduskaabel ning iroonilisele kombel ka n-ö paberimajandus, s.t kasutusjuhend jms klassikalisel paberkandjal.

Suhteliselt sarnased on esmapilgul ka kõik kolm e-lugerit – ühesugused mustad ristkülikud, mille erinevused ilmnevad alles lähemal silmitsemisel.

Kindle Touch ja Paperwhite on sama suured, ainult Paperwhite’il on pisut enam ekraanipinda. Pesamuna Voyage on teistest gabariitidelt väikseim, samas on tema ekraan võrdse suurusega Paperwhite’i omaga.

Erinevalt teistest mudelitest aga on Voyage’i ekraan raamiga ühel tasapinnal, mis muudab lugeri välimuse vaieldamatult elegantsemaks (ja mugavamalt puhastatavaks). Kindle Voyage võib veel tagaküljel uhkustada suure ja mugava sisselülitamisnupuga, mitte pisikese nupukesega ekraani alumisel küljel.

Lugerite tagaküljed erinevad juba rohkem. Kui algsel mudelil on plastikust tagakülg, siis nii Paperwhite’i kui ka Voyage’i tagakülg on meeldivalt kummeeritud, Voyage’i tagaküle ülaosa eputab veel uhke ja läikiva musta plastpaneeliga (millele meelsasti kogunevad sõrmejäljed). Lisaks on Voyage’i tagakülg moodsalt tahuline.

Kui tavaline Kindle oma plastikust tagakülje ja pisut kopsakama figuuri tõttu jätab pisut retroliku mulje, siis selle kummised ja kompaktsed "järeltulijad" on igati moekad nii vaadates kui ka käega katsudes.

Kuigi disainierinevused ei tundu märkimisväärsed, on need kasutamisel siiski tuntavad. Sellest aga allpool.

Foto: Digitest.ee

Kasutamine

Kindle pole mitte asjata muutunud maailma kõige populaarsemaks lugeriks. Mõistagi on siin suur roll mängida Amazoni hiiglaslikul raamatuvalikul, kuid olen kindel, et üpris suur osa Kindle’i kasutajatest on ennast ka antud korporatsiooni raamaturiiulitest lahti murdnud.

Kasvõi tänu sellisele suurepärasele tarkvarale nagu Calibre, mis lubab Kindle’i lugeritesse laadida raamatuid ka mujalt kui Amazoni lettidelt. Kui aus olla, siis olen mina Amazonist ostnud vaid ühe raamatu ning seegi oli klassikalisel paberkandjal.

Tarkvara on kõigil kolmel kõnealusel mudelil täpselt sama, piisavalt intuitiivne ja lihtne, samas võimalusterohke. Võimalusterohke tähendab eeskätt wifi-ühendust. Wifi-ühendus omakorda aga tähendab mugavat võimalust osta n-ö käigupealt raamatuid (mõistagi Amazoni kaubamajast) ning leida Wikipedia abil tekstis olevate sõnade tähendust.

Ma ei hakka siin ära tooma täpset kasutusõpetust, sest iga uus Kindle tutvustab oma omanikule sisselülitades kõiki oma võimalusi. Lisaks on lugeri mälus põhjalik ja üksikasjaline kasutusõpetus.

Sisse lülitades pakub Kindle võimalust sisse logida ka oma sotsiaalvõrgustiku kaudu. Lisaks võimalust siduda oma luger raamatusõprade võrgustikuga GoodReads.

Moodsamatele mudelitele on installeeritud ka veebilehitsejad, kuid nende kasutamisest ma pigem loobuksin. Kindlasti on lugeriomanikul käepärast ka mõni telefon, tahvel või muu seade, millest on interneti võludele märkimisväärselt mugavam ligipääs.

Kindle'i valikus on ka 3G võimekusega mudelid, kuid mina isiklikult e-lugeri juures pideva võrguühenduse järgi vajadust ei tunne.

Foto: Digitest.ee

Riistvara

Märksa olulisemad on aga raudvaralised erinevused, millest põhilised on puutetundlikkus ja taustavalgus.

Kui puutetundlikkus tundub tänapäevaste elektrooniliste vidinate juures endastmõistetav, siis taustavalgusega on hoopis teine tera. Enamik e-lugeritest pole paraku selle luksusega varustatud, taustavalguse olemasolu põhjal võib ära tunda e-lugerite eliiti.

Taustavalgusega lugerid on hindamatud näiteks perekonnainimestele, kes armastavad voodis lugeda. Parajaks reguleeritud taustavalgus nimelt lubab rahulikult, ilma voodinaabrit segamata kirjasõna nautida.

Minu käes olnud kolmest lugerist olid taustavalgusega varustatud Paperwhite ja Voyage, Touch on sellest luksusest ilma jäetud.

Mis aga puutetundlikkusesse puutub, siis tuleb hoiatada, et e-tindiga ekraanilt ei maksa oodata samasugust tundlikkust nagu tüüpilise tahvelarvuti või nutitelefoni puhul.

Samuti pole näiteks Paperwhite’i ekraan nii sile nagu me oleme harjunud telefonide juures. Vähemalt võrreldes teiste mudelitega oli Paperwhite’i ekraan märgatavalt karusem.

Üllataval kombel hakkas kasutusmugavuse juures olulist rolli mängima ekraani ümbritsev raam. Loogiliselt hoiab enamik kasutajastest e-lugerit näpu vahel hodes seda alumisest servast. Well, kõige mõnusam alaserv osutus olevat kõige odavamal, s.t Kindle Touchil.

Kuigi Touch ja Paperwhite on samade mõõtudega, on Amazon millegipärast nihutanud Paperwhite’i ekraani rohkem lugeri keskele, mistõttu lugeri alaserv on mõnevõrra kahanenud. Mitte küll märkimisväärselt, aga siiski pean mina seda pigem disainiveaks.

Samuti tundus mulle ebamugavam Voyage’i raamiga ühetasane ekraan. Kindlasti on see moodsam ja nägusam, kuid nii võib lugemistuhinas näpp märkamatult puutetundlikule ekraanile eksida ja seal segadust tekitada.

Amazon on pannud Voyage’i külgmistele servadele ka puutetundlikud nupud e-raamatute lehitsemiseks, kuid mingit praktilist funktsiooni ma nendele ei leidnud.

Naastes uuesti korraks lugerite tagakülgede juurde, siis kuigi Kindle Touchi külm ning plastine tagakülg polnud just otseselt libe, siis Paperwhite’i ja Voyage’i kummine ümbris oli käe all väga mõnusad katsuda.

Foto: Digitest.ee

Plussid ja miinused

Kindle Touch

– taustavalguse puudumine, plastist odavavõitu ja külm tagakülg, veebibrauseri puudumine

+ mõnusalt lai alaserv, konkurentsitult soodne hind

Kindle Paperwhite

– kitsam alaserv, tagakülje kummikattele kipuvad kogunema sõrmejäljed

+ taustavalgus, veebilehitseja olemasolu, mugav kummist tagakülg, meeldivalt kompaktne

Kindle Voyage

– kitsavõitu alaserv, näpujäljed kogunevad tagaküljele
+ taustavalgus, kompaktne, veebilehitseja olemasolu

Kokkuvõte

Minu lemmik antud triost oli Kindle Paperwhite oma mõnusalt kummise tagakülje, kompaktse oleku, mugavalt eenduva raami ja mõistagi taustavalgustusega.

Nagu öeldud, on just viimane minu jaoks olulise tähtsusega, sest tihti jääbki lugemiseks aega vaid enne uinumist ning et oma voodinaabri und tuleb austada, siis lülitan ma mõistagi öölambi välja.

Kindle Touch’i soovitaksin aga inimesele, kes võib või peab lugema ka aktiivsemal s.t päevasel ajal ning taustavalgust kui pererahu kindlustajat ei vaja.

Eriti hea võiks see olla näiteks üliõpilasele, kes saaks seda kasutada oma õppetöö juures. Silmasõbraliku E-tindi positiivne mõju tulebki kõige paremini välja just suurte lugemiskoguste juures.

Kindle Voyage’i võib aga soovitada inimesele, kes on harjunud kasutama just seda kõige-kõigemat varustust. Kõige moodsamat, kõige edevamat, kõige kallimat. Isiklikult eelistaksin seda kindlasti Kindle Touch’ile, kuid võrreldes Paperwhite’iga mina isiklikult Voyage'il ühtegi eelist ei näe. Maitse üle aga teatavasti ei vaielda.