Telefoniäris valitseb kõrilõikajalik konkurents ja konkreetselt Androidi vallas riisub pea kogu kasumi Samsung, aga ometi ilmub just kalli hinnaga telefone hulgaliselt.

On tavaline, et suurel tootjal on kaks tippseeriat – üks aasta alguseks, teine lõpuks – ja kui lisaks mudeliuuendustest rääkida, siis tundub, et kogu aeg ilmub midagi uut. Eriti hoolitsevad selle eest Sony ja Huawei, et valikut mõnusalt kirjuna hoida.

Nokia naases nutitelefonide tootjana tänavuse aasta alguses pärast pikka pausi ja on konkurentidega võrreldes esialgu tagasihoidlik olnud. Mõned keskklassi aparaadid, paar odavat ja nüüd siis ka mudel 8 – see, mida võiks nimetada firma tänavuseks lipulaevaks.

Mainitud naasmise stoori on õigupoolest põnev, aga kuna Forte on sellest korduval kirjutanud, siis teen lühikokkuvõtte. Nokia nutiseadmeid annab tegelikult välja mitte sama nimega Soome firma, vaid uus Soome firma HMD Global, millega on seotud siiski rida kunagisi Nokia juhtivtöötajaid.

HMD ostis Microsoftile kuulunud Nokia mobiiliäri riismed ja omandas seda nime kandvate telefonide tootmise ainuõiguse kuni 2024. aastani.

Algupärane Nokia on ka alles, nende tähtsamaid tegevusi on võrguseadmete tootmine. Samas ilmub Nokia nimega ka internetiühendusega koduseadmeid nagu kaal ja kell, sest Nokia omandas möödunud kevadel ära nende poolest tuntud prantslaste firma Withings.

Igatahes, Nokia üle pika aja esimene lipulaev 8 on nüüd Starcomis müügil, mis laenas selle mulle testimiseks ka, ja maksab see hetkel 569 eurot. Aastal, mil turuliidrite nagu Google, Samsung ja Apple tippmudelid algavad ligi 1000 eurost (mõeldud on hinda Eestis), on selline hind värskendavalt "tagasihoidlik".

Foto: tootja

Põhinäitajad on tänavusele tipptelefonile sobivad. Snapdragoni võimsaim protsessor 835, opsüsteem Android 7.1.1 (tulevikus uuendatav 8-le), 5,3-tolline ekraan (1440 x 2560 pikslit), 4 GB töömälu, 64 GB andmeruumi, topelt-põhikaamera, 3090 mAh aku ja kiirlaadimine, USB-C 3.1... Alles on ka 3,5 mm kõrvaklapipesa, jee. Täpsem info lõpus.

Kui täiust taga ajades norida, siis võiks Android 8 juba karbist võttes kasutusel olla. Ja veele vastupidavus vastab "ainult" standardile IP54 ehk kannatab pigem pritsmeid kui vee alla sattumist. Ja sõrmejäljelugeja on esiküljel ekraani all, mitte tagaküljel nagu paljud tehnoloogiafännid eelistavad.

Aga see loeb sõrme üllatavalt tõhusalt. Näiteks mu senise põhitelefoni, Samsungi mullukevadise lipulaeva Galaxy S7 Edge, ei saanudki ma ekraani all istuva sensoriga kunagi päris sõbraks ja kasutasin pigem sisenemiseks ikka ekraanimustrit. Nokia 8 puhul aga tasub mul vaid näpp umbes õigele kohale seada, kui olengi juba klõpsti koduekraanil. Harva, kui tõrgub.

Galaxydega võrdlemine sellega ei piirdu. Nokia 8 ongi välimuselt üsnagi Samsungi tänavuste tippude moodi, eriti vast kevadine S8. See on ühtaegu hea ja halb. Disain on muidugi pilkupüüdev ja telefon kenasti õhuke, aga samas oleme selle välimusega telefone täna juba piisavalt näinud, nii et esmane õhin on vaibuund. Samsung ise pakub tänavu ju kolme sarnase moega tippmudelit, S8, S8+ ja Note8.

Peab siiski mainima, et ekraani ümber on täiesti nähtav raam, Galaxyte kombel mingist moekast bezel-less’ist siin juttu pole. Kes tahab siin stiilipunkte taga ajada, valigu Nokia 8 värviks Steeli või Copperi asemel Blue või Polished Blue, et ekraan ja ääris visuaalselt rohkem kokku sulaks.
Foto: tootja

Okei, hind on mõistlik, põhinäitajad korralikud, välimusel pole ka viga. Kas kasutada on ka mõnus? Mitu asja on juba õigesti enne käimapanemist. Mälukaardi-, kõrvaklapi- ja USB-C pesad, kiire ja tõhus sõrmejäljelugeja on hea algus, Android 7 esialgu 8 asemel ka vaevalt paljusid häirib...

Nokia 8 sisaldab veel üht asja, mida tehnoloogiafännid üldiselt kiidavad, nimelt suhteliselt "puhast" Androidi, ehk siis eelpaigaldatud ja mitte-eemaldatavad on peamiselt Google'i äpid ja tootja pole kasutajakeskkonda eriti muutnud.

Puhta Androidi tore osa on Google Now Launcher ehk äppide kuvamine mitte mitmel eri lehel, vaid ühisvaates pikas reana ülevalt alla. Ma olen üks neist, kes tahab, et koduleht oleks võimalikult tühi ja lisalehti poleks ja üldse peaks võimalikult vähe lisavidinaid ja -rakendusi alla laadima seega on Nokia 8 selles aspektis mulle vägagi mokkamööda.

Üsna palju on pisikesi toredaid lisavalikuid, mida pole tingimata vaja, aga mille olemasolu tekitab mulje, et kasutaja eest üritatakse kuidagi eriliselt hoolitseda ja elu mugavamaks muuta.

Näiteks saad luua Gmaili jaoks kaks eri kontot, äppide ikoonidel näppu peal hoides avaneb tavapärasest veidi rohkem valikuid (mitte lihtsalt "tühista" ja "eemalda" vms). Meeldis ka see, et telefoni juba "nullist" üles seades tekib võimalus osad ekraanivalikud varakult paika panna, fondid ja värgid.

Nagu ikka, hakkas silma ka kummalisi "puudujääke", mille puhul on raske öelda, kas asi on konkreetses telefonis, tarkvaradisainis või hoopis oma juhmuses:

* miks ekraani ülaosast tõmmatav kiirvalikumenüü ei paku lähiväljaside sisse- ja väljalülitamise nuppu?

* miks akunäidik ekraani ülaribal ei näita täituvusprotsenti?

* miks resolutsiooni muuta ei saa (vaikimisi 1440 x 2560)?

* miks ekraanitõmmis (screenshot) lihtsalt galeriiäppi ei liigu ja ma pean seda taga otsima?

* muutsin temperatuuriühiku Celsiuseks, aga süsteem serveeris mulle ikka Fahrenheiti, hiljem aga mõtles järsku ümber ja aktsepteeris mu valikut

* kahtlaselt tihti ei taha telefon ise tuttavasse wifi võrku siseneda, vähemalt üle päeva esines seda

* kõige rohkem häirib vist see, et kui galeriist pilti või videot jagada, siis menüü on tervenisti samas toonis, mis jätab mulje nagu valikud oleks küll olemas, aga mitte hetkel kättesaadavad – tegelikult tuleb siiski lihtsalt sobival real toksata. Vaata ise:

ekraanitõmmis

Ükski selline asi pole diilimurdja, kui aparaat muidu meeldib, aga pean tunnistama, et üldiselt eelistan Samsungi kasutajakeskkonda sellele, mida ükski teine Androidi tootja pakub.

Jah, ebavajalikku on ehk rohkem kaasas, aga paljud lahendused aitavad sul siiski toksimisi-viipamisi kokku hoida, mis igapäevases kasutuses muutub tähtsaks. Kes tahab näiteks näotuvastuse järel koduekraanile maandumiseks veel ühe korra üles viibata nagu iPhone X nõuab? Ei keegi, vaat kes!

Aga üldiselt toims kõik hästi ja kiiresti. Nädalase kasutamise jooksul ei hakanud midagi imelikku silma ja ükski äpp ka kokku ei jooksnud. Esmase ülesseadmise järel tundus süsteemi- ja äpivärskenduste sikutamine küll aeglasevõitu, aga ju oli mingi anomaalia. Hiljem erinevaid üles- ja allalaadimisi tehes oli kõik korras. Aku venitas poolteist päeva kenasti välja nagu tänapäeval ootuspärane, aga eks see sõltub kasutamisest.

Ma jätsin kaamerateema meelega viimaseks, sest seda on mul kõige raskem kuidagi objektiivselt hinnata. Inimene, kes palju kalleid nutitelefone ei näpi, ilmselt ei nurise, aga ma olen hiljuti nii palju heade kaameratega telefone näinud, et Nokia 8 võimekus ei küüni kuidagi aasta tippude hulka.

Nokia 8 kaameraandmed on iseenesest muljetavaldavad. Kahe 13 MP sensoriga tagakaamera koos optilise pildistabiliseerija ja Zeissi optikaga, samuti 13 MP esikaamera, videole ruumilise heli lisamine... Kaameraäpp sisaldab ka palju valikuid, mida puhtas Androidis pole.

Nokia 8 reklaamid keskenduvad topeltpildi ehk Bothie võimalusel (ülaosa teeb põhikaamera, alaosa esikaamera) mis on iseenesest pigem lühiajalist huvi äratav trikk. Aga see on täna telefonides siiski ebatavaline valik ja pakub pinget ilmselt otsevoo tegijatele, kes saavad selle ka otse Facebooki või YouTube'i edastada.

Aga miks ometi on ava praegustes tipptelefonides juba vanamoodselt mõjuv f/2.0, mis laseb normaalselt pildistada vaid hea valgusega? Tänavu julges kallima otsa telefonidesse f/2.0 ava lisada suurtegijatest veel ainult Sony - teised kolisid ikka vähemalt f/1.8-le.

Foto: tootja

Kui nüüd jutt kokku võtta, siis Nokia on täitsa okei aparaat, mis teiste tipptelefonide seast otseselt esile ei tõuse, aga 569 eurone hind on küll lipulaeva kohta meeldiv.

Tore, et Nokia turul tagasi on. Saame näha, kas vanal heal kaubamärgil on veel sitkust. Ilmselt on peagi oodata järgmist lipulaeva, mis mudel 8 puudujäägid tasandab.

Nokia 8

Ilmumisaeg: oktoober 2017

* Mõõtmed ja kaal: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm / 160 g

* Ekraan: 5,3-tolline, 1440 x 2560 pikslit, Gorilla Glass 5 kaitsekiht, alati aktiivne IPS LCD

* Opsüsteem: Android 7.1.1, saab tulevikus 8 Oreo uuenduse

* Kiip: Snapdragon 835, Adreno 540 graafika

* Mälu: 4 GB töömälu ja 64 GB andmeruumi, loeb kuni 256 GB mälukaarti

* Põhikaamera: 2x 13 MP, f/2.0, 1,12 µm piksel, Carl Zeissi optika, OIS, kaksik-LED-välk, 2160p video 30 k/s, 1080p video 30 k/s

* Esikaamera: 13 MP, f/2.0, faasituvastus-autofookus, 1,12 µm piksel, 2160p video 30 k/s

Andmeside: wifi ac, Bluetooth 5, GPS, NFC, USB-C 3.1

Aku: 3090 mAh, QuickCharge 3.0 kiirlaadimine

Veel: IP54 (pritsmekindel), 3,5 mm kõrvaklapipesa, sõrmejäljelugeja esiküljel ekraani all, mikrofonil aktiivne mürasummutus, OZO ruumiline heli