Expert-tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli annab nõu, kuidas hea valik teha.

Eest- või pealtlaetav?

Eestlaetavaid ostetakse rohkem, aga see ei tähenda, et pealtlaetavad oleksid kehvemad. Suurt rolli mängib see, kui palju pesumasina jaoks kodus ruumi on.

Pealtlaetav võtab tavaliselt palju vähem ruumi, kuna on kitsam ega vaja lisaruumi ukse avamiseks. Veel mõned aastad tagasi rääkis pealtlaetava tüübi kasuks see, et pesemise ajal sai ka ununenud soki mugavalt sisse visata, aga nüüd saab seda teha ka nutikate eestlaetavate masinatega.

Eestlaetavate kasuks räägib aga, et masina peale saab mugavalt sättida tarbeesemeid ja vajadusel paigutada masin köögisektsiooni sisse, mis võimaldab seda kasutada ka tööpinnana.

Üldreegel on lihtne: väiksemas kodus on mõistlik eelistada pealtlaetavat masinat ja suuremas kodus eestlaetavat.

Kui suur peaks pesumasin olema?

Tähtis on valida vajadustele vastav ehk optimaalse mahutavusega masin. Kui inimene elab üksi, pole mõtet osta 12 kg mahutavusega pesumasinat, sest esiteks kulutab see ebamõistlikult palju vett ja teiseks koormab rahakotti.

Üksikul inimesel või paaril tasuks eelistada 4–6 kg mahutavusega mudelit, mis katab hästi noore pere vajadused. Kui peres on aga rohkem kui kaks last või suuremad lapsed, tasub eelistada suurema mahutavusega masinat.

Oluliselt säästlikum on pesta kogu sarnane pesu korraga, mitte teha mitu pesukorda järjest.

Millised funktsioonid peaksid masinal olema?

Kuigi moodsatel pesumasinatel on terve hulk funktsioone, millest veel 10 aastat tagasi unistadagi ei osatud, huvitab inimesi kõige rohkem kiirpesu võimalus.

Olulised on ka eriprogrammid nagu spordirõivaste või villaste esemete programm ja aurufunktsioon, mis võimaldab riideid värskendada ilma neid pesemata. Lisaks võimalus pesupesemise kellaaega valida.

Kui soovida pesumasinat, mis teeks vähem häält, tasuks osta mudel, mis tekitab vähem vibratsiooni ja millel on eri kiirusastmetega tsentrifuug.

Eelistada tasuks ka võimalikult kõrge energiaklassiga masinat. Enamikel uutel masinatel ongi vaikne mootor ja säästliku veekasutuse tehnoloogia.

Milline tsentrifuug valida?

Tasub uurida, millise tsentrifuugimiskiirusega masin oleks kodus kõige sobivam ehk mitu pööret minutis tsentrifuug teeb.

Tsentrifuugimise tõhusust näitab see, kui palju jääb tsükli lõpus pesusse niiskust – A-klassi masinatel peab niiskusprotsent olema väiksem kui 45%. Mida suurem tsentrifuugimiskiirus, seda kuivema pesu saab masinast välja võtta.

Tasub eelistada A-klassi pesumasinaid, mille tsentrifuugikiirus 1600–1800 pööret minutis ja mis lubab pesu kuivatamise arvelt aega kokku hoida.

Selleks aga, et liigne tsentrifuugimine pesu ei rikuks, tasub eelistada astmelise tsentrifuugimisega pesumasinat, mida pea kõik tänased mudelid ka pakuvad.

Kas valida nutikas masin?

Kodumasinate hulgas levivad nutikad mudelid, nii ka pesumasinate puhul. Neile pole Eestis veel väga suurt nõudlust, ent tehnoloogiateadlikumad uurivad siiski aina enam selliste masinate eeliste kohta.

Nutifunktsioonid aitavad ennekõike pesu pestes aega kokku hoida, näiteks saab äpi teel pesumasina tööle panna ka eemal viibides.

Äpiga saab muuta ka veetemperatuuri, trumli kiirust ja muid seadeid, mida tavalise pesumasina puhul saab teha vaid nuppe vajutades.

Pesuvahendi toime sõltub veest, mitte pesumasinast

Ehkki mõni pesumasin eeldab spetsiifilise pesuvahendi kasutamist, peaks pesuvahendi valimine sõltuma eelkõige veesurvest ja -karedusest, mis on Eestis piirkonniti erinev.

Kareda vee puhul tasub eelistada pesupulbrit. See sisaldab rohkem veepehmendajaid, tänu millele jagub rohkem ensüüme plekkide lahustamiseks.

Nõrga veesurve korral on parem eelistada aga pesugeeli, kuna see lahustub pulbrist oluliselt paremini. Kuna pesukapsel ja pesupulber ei pruugi väga ruttu lahustuda, tasub ka lühikese pesurežiimi korral kasutada pesugeeli.

Eesti pesuvahenditootja Mayeri andmetel on pesugeeli osakaal turul juba suurem kui pulbril. Ka pesukapsli müük on kasvuteel.

Mayeri tootesarjas Sensitive on nii pesugeel, pesupulber kui ka pesugeelikapslid.