Kasutusele võetakse VPN-id, krüpteeritakse kiirsõnumeid ning e-kirju jne. Kuid sellised abinõud võivad tuua kaasa kasutaja privaatsuse asemel hoopis luureteenistuse tähelepanu, kirjutab ajaveeb The Technorat.

NSA väidab, et kuigi neil on võimalik luurata ning koguda infot praktiliselt maailma iga arvutikasutaja kohta, siis tegelikkuses jälgivad nad vaid teatud sihtgrupi esindajaid.

Sellest, kuidas NSA huviorbiiti sattuda, luureteenistus vaikib. Esimese asjana, mis pähe kargab, on see, et sihtgrupiks on inimesed, kes on ühenduses terroriorganisatsioonidega, ostavad relvi või narkootikume või siis rikuvad muul viisil seadust.

Tuleb aga välja, et luureteenistuse huvisfääri võivad sattuda ka sõnakuulekad kodanikud. Kui arvutikasutaja on vähegi huvitatud oma privaatsuse säilitamisest ning guugeldab "kuidas säilitada privaatsust" või kasutab privaatsust tagavaid töövahendeid nagu TOR või VPN, siis on see luureteenistuse jaoks nagu suur punane lipp härja jaoks. Kasutaja riputab endale kaela sildi: MUL ON, MIDA VARJATA.

Kuigi privaatsust kaitsvad ja krüpteerimisprogrammid võivad teile KaPo-lased ligi meelitada ning arvatavasti pannakse teie toimik KaPo-s potentsiaalsete terroristide ja kurjategijate toimikutega ühte patta, siis see ei tähenda, et tavakasutajatel peaksid loobuma võitlusest oma privaatsuse eest.

Privaatsust tuleb kaitsta, vähemalt juba sellepärast, et see on iga inimese sünnijärgne õigus, nagu on kirjutatud Eesti vabariigi põhiseaduse 26. paragrahvis:

Igaühel on õigus perekonna- ja eraelu puutumatusele. Riigiasutused, kohalikud omavalitsused ja nende ametiisikud ei tohi kellegi perekonna- ega eraellu sekkuda muidu kui seaduses sätestatud juhtudel ja korras tervise, kõlbluse, avaliku korra või teiste inimeste õiguste ja vabaduste kaitseks, kuriteo tõkestamiseks või kurjategija tabamiseks.

Ma võin küll eksida, aga ma ei usu, et igaüks, kes kasutab virtuaalset privaatvõrku, või loeb artikleid krüpteerimisvahenditest, teeb seda kavatsusega mõnd kuritegu sooritada.

Mina isiklikult ei tahaks, et ühel päeval tuleks minu koduuksele politseinikud koputama, väites et ma teen koostööd terroristidega, kuna kasutan sama opsüsteemi, mis Al-Qaeda liikmed.