Selle põhipeegli laius on 60 tolli (1,52 meetrit), mis kahvatub mõõtmetelt siiski Mauna Keal Hawaiil asuvate 10meetriste Kecki teleskoopide kõrval.

Aga selle 1400 megapiksline kaamera on digitaalne titaan: 1,4 miljardit pikslit 40 sentimeetril, et automaatselt igal ööl tähistaevast fotosid teha ja sellega ohtlikke asteroide otsida. Tüüpiline digikaamera omab 5 megapikslit paari millimeetrisel kiibil.

Pan-STARRS ehk Panoramic Survey Telescope & Rapid Response Systemi kuuluv teleskoop PS1 on astronoom Nick Kaiseri sõnul tehnika viimane sõna. "See suudab pildistada umbes neljakümne Kuu täispindala suurust taevalaotust, mis on palju rohkem kui sama suured teleskoobid Maal või kosmoses suudavad."

PS1 asteroidijaht algas tegelikult juba 13. mail. Selle juhtimise võttis äsja üle rahvusvaheline grupp PS1 Science Consortium, mis koosneb kümne institutsiooni esindajatest Suurbritannias, Saksamaal, Taiwanis ja USAs. Sinna kuulub ka Hawaii ülikool Manoas, mis ehitas Pan-STARRSi.

Teleskoop on prototüübiks isegi ambitsioonikamale P4 observatooriumile, mis saab olema P1-st neli korda võimsam ja rajatakse Hawaiil Mauna Kea vulkaanile.

P1 kaardistab ootuste kohaselt kolm neljandikku öötaevast. See peaks kolme järgneva aasta vältel leidma 100 000 asteroidi ja määrama, kas ja millised kujutavad Maale ohtu. Observatooriumil peaks avanema võimalus katalogiseerida ka 5 miljardit tähte ja 500 miljonit galaktikat.

Uus teleskoop on loodud tegema igal ööl 500 taevafotot ja saatma neli terabaiti andmeid (umbes 1000 DVDd) Maui Kõrgjõudlusega Arvutikeskusse analüüsiks. Seal võrreldakse pilte omavahel ja vanemate uurimiste andmetega, et leida liikunud või muutunud eredusega objekte.

Lootus on leida ka pruune kääbuseid, kaugeid kvasareid ja võimsaid supernoova plahvatusi kaugetes galaktikates.

Uurijad on USA Rahvusliku Teaduste Akadeemia andmetel leidnud Maa piirkonnas lendavatest suurematest asteroididest ainult 85 protsenti. Suurte läbimõõt algab 140 meetrist, mis tekitaks Maad tabades suure purustuse. NASA jälgib lähenevaid asteroide ja komeete kogu aeg.

USA president Obama pakkus välja, et NASA asteroidijahi programm saab 2011. aasta eelarveks 20,3 miljonit dollarit (2009. a oli 3,7). Tema sooviks astronaute ka 2025. aastast alates asteroididele saata, et leida ideid, kuidas "kosmosekive" mõjusalt kahjutuks teha.