Kanada tootja Kobo püüab iga hinna eest püsida parimate e-lugerite konkurentsis, kus peamised tegijad tulevad pisut lõuna poolt USA-st. Uus Kobo Aura HD on mõeldud ameeriklaste Kindle Paperwhite'i ja Barnes&Noble Nook Glowlight'i ületrumpamiseks.

Aura HD 6,8-tolline ekraan suurem kui e-lugerite standardne 6 tolli. Mida suurem ekraan, seda parem lugeda, eks? Ekraani mõõdust tähtsamgi on selle resolutsioon, mis antud mudelil on 1440 x 1080 pikslit. Tulemuseks on 265 punkti tolli kohta, mis lubab silmasõbralikul eInk ekraanil näidata teksti, mis on pea sama terav nagu päris raamatus.

ComfortLight tehnoloogia töötab sarnaselt konkurentide omaga: küljelt valgustatud ekraan on loetav ka hämaras, kuid ei väsita silmi nii nagu tahvelarvuti või tavalise monitori tagantvalgustusega ekraan. Efekt on sama, nagu lugeda hämaras toas lambi valgel raamatut. Võrreldes PaperWhite'i või Nook Glowlight-iga on Aura HD ekraani valgustus aga silmnähtavalt ühtlasem.

Aura HD-l on 1 GHz võimsusega protsessor, mis peaks tegema ka lehtede pööramise ja menüüdes liikumise kiiremaks kui teistel. Muidugi käib eInk ekraanitehnoloogia eripära tõttu see ikkagi silmnähtava viivitusega. Suurem korpus mahutab aga suurem aku. See on rõõmus uudis neile, kes ei viitsi kord kuus oma e-lugerit laadida – nüüd peab seda tegema ainult kord kahe kuu jooksul.

Aura HD tagakülg on mõnusate kantidega, mis annavad seadmele isikupära ja aitavad seda käes hoida. Kahjuks tundub aga lugeri plastik käes katsudes üsna odav ja jätab hästi peale näpujäljed.

Raamatut lugedes saab valida 10 erineva fondi vahel, kui raamatufail seda toetab. Lisaks saab muuta kirja suurust, reavahe kõrgust, ääriseid teksti kõrval, tähtede raskust ja teravust.

Kobo toetab Eestis levinud epub raamatuformaate, samas on ligipääs ka Kobo enda ingliskeelsele raamatupoele. Lisavõimalustena on seadmes internetibrauser ja sellega saab mängida malet, pasjanssi ning lahendada sudokusid.

Põhja-Ameerikas 170 dollariga müügis olev Kobo Aura HD maksab Rahva Raamatu poes 199 eurot. See on ühe e-lugeri kohta päris soolane hind, eriti arvestades maailmaturu trende, mille järgi tarbijate huvi e-lugerite ostmise vastu väheneb ja pigem valitakse veidi enama raha eest mitmefunktsionaalseid tahvelarvuteid. Aura HD näib olevat loodud tulihingelisele (e-)raamatuarmastajale, kes loeb sealt palju, mõnuga, nõuab seadmelt kvaliteeti ja on nõus selle eest maksma.