SA andmetel kuulus tänavuse aasta esimeses veerandis Androidi-seadmete toodud kasumist umbes 95 protsenti (hinnanguliselt 4,1 miljardit eurot) just Samsungile.

Seega võib paista veider, et firma võiks tahta Androidi "hävitada" nagu pealkirjas mainitud. Aga vaatame lähemalt.

TrustedReviews kirjeldab, kuidas tehnoloogiahiiul näitab aina märke oma soovist Google'i platvorm oma kiiva kontrolli alla haarata.

Kui Samsung seda tahab, on neile raske vastu hakata. Tarkvaraloojale ei pruugi meeldida mõte, et äpp peab esmalt ühilduma Samsungi seadmetega ja alles teiseks ka Androidiseadmetega üldiselt, aga tal pole mõtet sellega väga võidelda. Tarbijaskond on ju oma rahakotiga hääletanud.

Samsungi Androidi-telefonide sisu kaldub aja jooksul aina rohkem tootja, mitte Androidi esindamise poole. Selle eest kannavad hoolt spetsiaalne kasutajaliides TouchWiz ja pealesunnitud äpid, mida ei saa eemaldada.

Näiteks uues lipulaevas Galaxy S IV kuulub tervelt 7 GB sise-andmeruumi Samsungi nõutud äppidele ja oma versioonile Androidist. S III-s on see hulk 6 GB. "Puhas" Androidi installatsioon ise nõuab alla 3 GB. Jämedalt võttes ütleks, et Samsung lõi opsüsteemi kukile oma opsüsteemi.

Samsungil on tuleviku tarbeks veel üks trikk varrukas: Linux Foundationi arendatav mobiili-opsüsteem Tizen.

Tizen on avatud lähtekoodiga, aga seda rahastavad tegelikult peamiselt Intel ja Samsung, kes on konkurendid eemale peletanud.

Tizenit katab Samsungi kasutajaliides TouchWiz, nii et esmapilgul näeb see täitsa Androidi moodi välja.

Kuna see suudab teatava töötlemise järel ka probleemitult Androidi äppe jooksutada, võib Tizenist saada Samsungi šanss Androidihuvilised oma (hoolega klanitud ja korrastatud) õuele meelitada.

Androidi-turu pidev probleem on "fragmenteeritus" - eri seadmed lubavad kasutada opsüsteemist eri väljalaskeid ja versioone ning kasutaja ei saa kauba sisus päris kindel olla, enne kui seadme ostab ja kasutusele võtab.

Killustatust saaks Tizenis vältida, nüüd oleks vaja "parem uuem Android" aga kaardile kanda. Juba sügisel peaksid riburada müügile jõudma samuti esimesed profiilikad Tizeni-seadmed Samsungilt.

Tizen võimaldaks Samsungil kasutajad ka omaloodud ökosüsteemi lukustada, mis paistab Apple'i näitel olevat mobiilituru vallutamisel vähemalt pool võitu.

Nad pakuvad juba praegu arvukalt seadmeid (telerid, monitorid, läpakad), mille lisavõimalused muudavad atraktiivseks just Samsungi nutiseadmete soetamise.

Samamoodi üritab või on üritanud kasutajat oma õuele lukustada muidugi Google ja üldse iga tehnoloogiahiid, millel tekib selleks võimalus. Nii et Google'ile Androidi tuleviku suhtes kaasa tunda pole tingimata vaja.

Samsung nägi oma šanssi ja kavatseb seda kasutada - seda on neile antud kontekstis raske ette heita.

Ülalolev foto on illustratiivse tähendusega ega kujuta Tizeni-seadmeid.