LED-tagantvalgustus asendab seni laialt levinud CCFL- ehk külmkatoodiga luminestsentslampidest lahendust.

Alati sisse lülitatud LED-tagantvalgustus on paigutatud ekraani äärtesse (märgitakse tihti ingliskeelse väljendiga Edge LED) või terve ekraani taha (Direct LED, Full LED).

LED-tulesid saab iseseisvalt sisse või välja lülitada, mis loob suurema kontrastsuse - säravad valged ja sügavad mustad toonid samas pildis.

Kuidas see töötab, näeme ilmekalt filmis nagu "Batman alustab" ("Batman Begins"). Tavapärane CCFL-tagantvalgustusega LCD-televiisor ei suuda kontrastsusega piisavalt mängida - muuta ekraani ööstseenides piisavalt tumedaks. Tulemuseks pilt, mis pole dünaamiline, asendab mustad toonid peamiselt hallidega ega suuda osasid detaile märgatavaks muuta.

Seda probleemi ei esine plasmateleritel - iga piksel võib vastavalt pildi vajadustele süttida või kustuda.

LED või CCFL?

Nii et kontrastsust aitab tõsta LED-tagantvalgustuse kasutamine CCFLi asemel. Palju seda on ja millise paigutusega, sõltub tootjast.

Edge LED teler kasutab äärtele paigutatud LED-tulesid, mis "tulistavad" valgust ekraani keskpaika. See on kõrge kontrastsuse saavutamiseks tehniliselt ebatõhusaim lahendus, sest ei võimalda pilti lokaalselt tumendada.

Seda on samas üldiselt odavam toota, see on kuni 40% energiasäästlikum ja võimaldab luua kõige õhemaid lameekraane.

Direct/Full LED sisaldab tavaliselt umbes kahtsadat LED-tuld, mis on ekraani taha klasteritesse paigutatud.

Äärtest või tagant?

Äär- või täistagantvalgustusega eelistamine sõltub isiklikest soovidest.

Samsungi väitel pakub äär-tagantvalgustusega (EDGE) LED selgemat pilti, sest kannatab vähem nn haloefekti all, mis algallikast saabuvat pilti ähmastab. St väheneb tõenäosus, et eredaid objekte ümbritseb õrn ring, kui need jõuavad ekraanile.

Paljud tootjad kasutavad LCD-telerites mõlemat. Äärtagantvalgustus võimaldab saavutada kontrastsust 500 000 : 1 ja enam, täislahendus isegi 10 000 000 : 1.

Vahe on sees!

Tootjad turustavad uut tehnoloogiat igatahes lihtsalt LEDina, kuigi võiks märkida, et see täiendab olemasolevaid LCD-ekraane, mitte ei paku kardinaalselt uut. See tekitab tavainimestes ka palju segadust.

LED meeldib tootjatele, sest pakub suuremat kasumit. Lameekraantelerite kasumimäärad ja hinnad on tänaseks aina langusteel. Keskmine LCD-teleri hind maailmas on langenud analüütikute sõnul 2008. aastaga võrreldes 24 protsenti. Suurimad LCD-tootjad Samsung ja Sharp püüavad täna valmistada rohkem LED-ekraane kui CCFLisid.

Turg kuulub põhimõtteliselt neljale firmale. Samsungil ja Sharpil on mõlemal 29 protsenti, LG omab 25 protsenti ja Hiina päritolu AUO jaoks jääb 13 protsenti.

Ka LED-telerite hinnad langevad ruttu, isegi kiiremini kui CCFLi puhul.

Kumba siis valida? Kui tahate erakordselt õhukest telerit, millel on eeskujulik pildikvaliteet, kontrastsus ja suhteliselt madal energiavajadus, ostke äär-tagantvalgustusega seade. Kui tahate õhukest telerit, mis on veidi kallim ja energiakulukam, aga igas mõttes tasemel, valige täistagantvalgustusega kükloop.