Kui veel mõned aastad tagasi sai telefone valikust kõrvale jätta resolutsiooni või aku parameetrite põhjal, siis nüüd on otsustamine palju keerulisemaks läinud ning valik tuleb langetada peamiselt sisetundele ja heale õnnele lootes, kirjutab Kuvar.ee.

Ilusad numbrid paberil ei pruugi reaalses kasutuses vett pidada ja netiavarustes leiduvaid arvustusi ei saa alati puhta kullana võtta.

Ostjana tahaksin saada oma raha eest muidugi võimalikult palju pauku just selle kõige-kõigema näol, nii et iga konkurentidest eristuv parameeter on keskklassi telefonide hallis mudas ainult positiivne.

Kui siiski soetada eelmise või isegi üle-eelmise aasta tippmudel, võib keskmises hinnaklassis leida väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega telefone.

Kuna mul oli käes aeg oma vana esimese generatsiooni Moto X purunenud ekraani tõttu välja vahetada, valisin testimiseks välja mõned telefonid, et endale sobivaim leida.

Sõelale jäid neli telefoni, mis konkurentidest pisut üle olid. Vaid üks neist oli 2016. aasta mudel – Samsung Galaxy A3 -, mille kasuks rääkisid väike kaal, tugev korpus ja hea aku vastupidavus.

Lisaks valisin välja 2014. aasta Sony Z3 Compacti, eelmise aasta Motorola Moto X Play ja LG G4, millel on väga hea kaamera ja nutitelefonide maailmas tõeliseks harulduseks muutunud vahetatav aku.

Z3 Compact ja G4 pidid aga oma kõrge ea tõttu kahjuks valikust välja jääma – nii vanu telefone lihtsalt testimiseks enam ei anta. Küll sain aga võrrelda sarnases hinnaklassis telefone Galaxy A3 ja Moto X Play, mis on kasutuskogemuse poolest siiski üllatavalt erinevad.

Minu tähelepanu langes valiku tegemisel peamiselt akule. Vana telefoniga tuli tihti ette olukordi, kus ei olnud võimalik seda ööseks laadima panna ja järgmine päev tuli eelmise laadimiskorraga läbi ajada.

Telefonide riist- ja tarkvara on erinev – mõne telefoni aku peab konkurentidest paremini vastu veebi sirvides, kuid jääb neile alla näiteks mänge mängides.

Kuna aku vastupidavus sõltub suuresti ka kasutaja harjumustest, on telefoni testimine enne ostmist peaaegu möödapääsmatu.

Kahjuks pole tavatarbijal võimalik huvipakkuvaid variante katsetada. Tervitatav oleks laenutusteenus, kus nutitelefoni saaks paari päeva jooksul proovida.

Üsna trööstitu tunne on paari nädala jooksul pärast ostu tõdeda, et selle kaamera polegi nii tasemel kui kirjas olev megapikslite kogus salamisi loota lubas. Või et telefoni mõõdud ja kaal ei sobi püksitaskuga kuidagi kokku.

Samsung Galaxy A3 (2016)

Samsung A3 Galaxy 2016. aasta mudel jäi mulle silma oma hea hinna (250 €), kena välimuse, tugeva kvaliteetse korpuse ja sobiva ekraani suurusega – 4,7 tolli 720 x 1280 resolutsiooniga.

Selle kaal on kõigest 132 grammi ja paberil tundub, et tegu võiks olla väga hea telefoniga. Pikemalt kasutades sellest positiivsest esmamuljest siiski palju alles ei jäänud ja kaalukauss langes väga kindlalt Motorola Moto X Play poole.

Samsungi kaamera teeb heas valguses üsna häid pilte, eraldi võiks positiivse nähtusena välja tuua ka harjumatult kiire fookustamise.

Kaameraäpp on mõnusalt väle ja selle järel ei pea ootama, kuid kui aku langeb alla 5%, ei ole võimalik säästlikkuse huvides enam pildistada ja äpp sulgub avades automaatselt.

Ka aku ei anna põhjust nurisemiseks – 2300 mAh-ne aku peab probleemideta vastu terve päeva ja harvema kasutusaktiivsusega isegi kaks päeva.

Galaxy A3 toetab kiirlaadimist ja spetsiaalne laadija on erinevalt Moto X Play’st ka kohe kaasas.

Kui kaamera ja aku on tasemel, siis kõige muuga võib tavaliselt aja jooksul harjuda. Küll aga ei suutnud ma kuidagi harjuda Samsungi ülimalt libeda korpusega.

Tagakülge katab klaas, mis tekitab alalise hirmu, et telefon sõrmede vahelt maha pudeneb. Ise seda kogemata poleks ma kunagi arvanud, et libe korpus võib nii suureks miinuseks osutuda. Samsungi Galaxy seeria puhul häirivadki kummalisel kombel enim erinevad disainivalikud.

Kõlar asub telefoni all servas ning kui videot vaadates telefoni kahe käega hoida, võib sõrm kergesti kõlari ära katta ja kogu heli summutada.

Lisaks sellele on otsustatud ekraanist eraldi olevate nuppude kasuks, mis jätab korpuse serva väga vähe vaba ruumi ja teeb videote vaatamise üsna keeruliseks, kuna väga lihtne on kogemata neid nuppe oma sõrmedega riivata. Eriti tüütu on kahe käega telefoni hoides YouTube’i video vaatamise ajal pidevalt „tagasi“ nupu vastu minna.