Kuigi võrguprogrammid ei suuda rinda pista veel näiteks Exceli võimalustega, pakub igaüks neist funktsionaalsust, mis vähendab vajadust Office järele, leiab Cnet.

Google Docs: Otsimootori kõrval on Google’il pakkuda ka üpris asjalik kontritarkvara pakett, mis on olemasolevatest üks parimaid.

Dokumentide, presentatsioonide ja tabelite loomine on tehtud imelihtsaks. Kuigi Eesti keele õigekiri pole tekstitöötlusele veel nii selgeks õpetatud kui Office’s, võib selle funktsionaalsusega siiski enamjaolt rahule jääda.

Kuna failid asuvad Google serveris, võib nendega töötada suvalise arvuti tagant, mis Office puhul ei ole nii kergesti saavutatav. Võimalus vaadata ja salvestada dokumente HTML formaadis on samuti teretulnud.

Olgu Google Docs nii ahvatlev kui tahes, ei paku selle esitluste ja tabelite rakendus ligilähedaseltki neid kohandamisvõimalusi ja funktsioone, mida võimaldavad Office samu ülesandeid täitvad programmid. Tabelid suudavad hallata vaid 600 rida ja kuigi on olemas põhitehted, jääb sellest tõsisemate ärivajaduste jaoks väheks.

Programmist piisab inimestele, kellel on vaja luua kiiresti lihtne esitlus, kuid rakendus jääb PowerPoint’i võimalustele ilmselgelt alla.

Kokkuvõttes on Google Docs on äärmiselt töökindel rakendus. Koostöövõimalustele, sealhulgas reaalajas koostöös dokumendi toimetamisele, ei ole vastast. Kuid naeruväärne tabeliterakendus ja minimalistlik esitluste looja, teevad kiiresti selgeks, et Office’le sellest asendajat ei ole.

ThinkFree Office Online on Cnet autori Don Reisingeri hinnangul kõige parem võrgupõhine kontorirakendus.

ThinFree pakub Office’ga sarnast lihtsat ja funktsionaalset kasutajaliidest, mis mõjub sarnaselt Office rakendustega.

Dokumentide loomine on ülilihtne ja tabelirakendus pakub kõikvõimalike tehteid. Thinkfree rakendustele ülekolimine on lihtne.

Suurim häda, mis ThinkFree Office Online’i ahistab, on selle jõudlusprobleemid. Kuigi firma kuulutab, et pildi saab ette sama kiiresti kui Office’l, on tegelikuses see siiski tuntavalt aeglasem. Paketi presentatsiooniderakendus on veelgi hullem kui Google’il.

Tekstidokumentide ja tabelite osa teevad ThinkFree Office’st parima kontorirakenduse. Eesti kasutajate jaoks võib asjale kriipsu peale tõmmata Eesti keele toe puudus.

Zoho Office suite. Kui kontoritarkvara mõõta rakenduste hulga järgi, mida need pakuvad, oleks Zoho kindlalt esikohal. Teksti, tabeli ja esitlusprogrammi kõrval leiab paketist veel Wiki, organisaatori, võrgukonverentsid, märkuste tegija ja palju muud.

Kõige märgatavamalt tõuseb Zoho rakenduste seast esile tekstitöötluse osa, mis on Wordile igati asjakohaseks alternatiiviks.

Kahjuks jäävad teistele alla nii tabelitöötlus kui esitlusprogrammid, mis on vähefunktsionaalsed.

Zoho on lihtne, kuid kes tahavad midagi rohkemat kirjade kirjutamisest ja lihtsamatest arvutustest, jääb sellest väheks.

Keelevalikute seast puudub kahjuks taas eesti keel.

Kokkuvõtteks võib öelda, et välja toodud kolm rakendustepaketti omaette võttes täiel määral täna Office’ga veel ei võistle.

Küll aga saab eri arendajate rakendustest kokku päris ilusa pildi, näiteks teksti toimetamiseks on eesti keelt kõnelejate jaoks sobiv alternatiiv Google Docs, tabelite toimetamiseks võiks olla selles vallas parimaks võrgulahenduseks kuulutatud EditGrid ja presentatsioonide tegemiseks SlideRocket.

Kolm viimatinimetatut ühtekokku moodustavad käesoleval hetkel ilmselt parima võrgupõhise kontorirakendustekomplekti.