Endistest Nokia töötajatest moodustunud Soome firma Jolla on väljastanud seni ainult ühe toote, omanimelise nutitelefoni.

Müügitulemused olid kuuldavasti rahuldavad, aga vidin sai hindajatelt pigem kaigast, peamiselt kõrge hinna ja segadusseajava kasutajaliidese tõttu.

Jolla järgmine nutiseade on tahvelarvuti. Originaalse nime leidmisega nad ei hakanud vaeva nägema: seda kutsutakse Jolla Tabletiks.

Lisaks ei hakatud vaeva nägema seadme disainimise ja turuletoomise eest maksmisega. Jolla Tablet valmib hoopis ühisrahastussaidi Indiegogo abil. Kusjuures seal saab nii oma rahalise toetuse lisada kui ka šeffe ideid välja pakkuda, mida tootja võiks tahvlis kasutada. Parimad lähevad lubaduste põhjal käiku ka.

Üllataval kombel osutus selline lähenemine väga edukaks. 19. novembril alanud rahakogumiskampaania on toonud vabatahtlikelt juba loo ilmumise hetkel ligi 930 000 USA dollarit.

Eesmärk oli koguda 380 000, nii et siht on täitunud juba ümmarguselt 250protsendiliselt. Toetusi saab lisada veel tervelt 20 päeva jooksul ehk 9. detsembrini.

Hetkel saab projekti toetada kõigest 10, 20 või 209 dollariga, muud valikud on "välja müüdud". Koguni suurimad toetajad ei saa Tabletit tulevikus siiski tasuta, vaid ainult selle ostmiseks "eriallahindluse".

Selline kohene menu on üllatav, kuna Tablet kasutab sama opsüsteemi ja tundub, et ka üldjoontes sama kasutajaliidest nagu Jolla telefon. See oli ju alati eelkäija nõrkus.

Foto: tootja

Toetajate soovitused seadme šefimaks muutmisel peavad piirduma ilmselt tarkvaralise poolega, sest tahvli tehnilised põhinäitajad on eelnevalt juba paika pandud:

* 7,85-tolline ekraan (IPS, 2048 x 1536 pikslit, 330 pikslit tollile, viie punkti puutetundlikkus),

* Inteli kiip (64-bitine, neli tuuma, 1,8 GHz),
* 2 GB RAM, 32 GB salvestusruumi,
* 5 MP taga- (salvestab täis-HD 60 k/s videot) ja 2 MP esikaamera,
* kaheribaline WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0,
* GPS, Glonass,
* micro USB, 3,5 mm heli, loeb kuni 32 GB micro SD mälukaarte,
* kiirendusmõõtur, valgus- ja lähedussensorid,
* 4300 mAh mahutavusega aku,
* kaalub 384 grammi, mõõtmed 203 x 137 x 8,3 mm

Hinnad algavad 189 USA dollarist... Nüüd tundub juba imelik, et isegi suurimad Indiegogos toetajad ei saa seadet tasuta ja peavad maksma lisaks 20 dollarit saatmiskulude eest.

Jolla nimetab Tableti suurimaks trumbiks jõudlust, mis tähendab kiirust ja suutlikkust mitut rakendust samaaegselt ekraanil jooksutada.

Vidin tunneb nii Androidi- kui ka Sailfishi äppe, nagu ka eelnev Jolla seade. Loodetavasti on seekord kohe olemas ligipääs Google'i äpipoele – telefonis nõuab selle kasutuselevõtt mõnevõrra tehnoloogilist taipu.

Arendajad võrdlevad disaini iPad mini 3, Nexus 9 ja Nokia uue Androidi-tahvli N1 omadega. Nii et tulevane omanik viibib soliidses seltskonnas.

Teine trump on veel. See ei lähe ehk keskmisele kasutajale väga korda, aga: Jolla Tablet on täielikult avatud lähtekoodiga. Ja tootja ei kogu ega levita mingeid kasutaja-andmeid.