Teadlane Alanson Sample näitas, kuidas panna põlema energiaallikast kolme jala kaugusel asuv 60-vatine elektripirn. Katse hinnati üsna efektiivseks, kuna tee peal haihtus õhku kõigest veerand energiast, vahendab Eesti Päevalehe võrguversioon.

Sample sõnas BBC-le, et uurimistöö järgmises staadiumis hakatakse töötama sülearvutite ja mobiiltelefonide juhtmevaba laadimise võimaluse kallal.

Viie aastaga valmis?

“Kas see poleks fantastiline, kui meil ei oleks enam vaja mõelda, kust vool tuleb — see oleks lihtsalt igal pool,” rõõmustas Inteli tehnoloogiaboss Justin Rattner.

Rattneri nägemus tulevikust tähendaks seda, et arvutiaku laadimiseks piisaks, kui asetada masin paari jala raadiusse kirjutuslaua, pildiraami või seina sisse ehitatud voolusaatjast.

Pistikupesasse ühendatud saatja edastaks seina seest tuleva voolu magnetvälja kaudu voolu vajava seadme vastuvõtjasse. Vastuvõtja aga oleks häälestatud magnetväljast võimalikult efektiivseks energia vastuvõtmiseks, samal ajal kui muudele läheduses asuvatele objektidele väli mõju ei avaldaks.

Inteli tehnoloogia põhineb elektromagnetilise induktsiooni ideel ja selle printsiip sarnaneb viisiga, kuidas saab heli abil resonantsi tekitades klaasi purustada.

Juhtmevaba elekter pole küll Rattneri hinnangul poelettidele kunagi nii lähedal olnud, kuid sellegipoolest tuleb seda veel vähemalt viis aastat oodata.

Heal asjal kaks nime: WiTricity ja WREL

•• Inteli projekt on Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlase Marin Soljacici töö edasiarendus.

•• Kui instituut pani oma lapsukesele nimeks WiTricity (kombinatsioon sõnadest “wireless” ja “electricity” ehk “juhtmevaba” ja “elekter”), siis Intel kutsub seda lühendiga WREL ehk wireless resonant energy link.