Kogemata internetti jõudnud kokkuvõte Hiina kõrge riigiametniku kõnest kirjeldab laia valikut institutsioone ja meetodeid, kuidas kodumaal avalikku arvamust kontrollida ja luua "rahvuvaheline avaliku arvamuse keskkond, mis oleks objektiivne, kasutoov ja meie suhtes sõbralik".

Propagandaosakonna asedirektor, välispropaganda juht ja Riiginõukogu Infoosakonna direktor Wang Chen pidas selle kõne 29. aprillil Rahvaesindajate Kongressi Alalise Komitee ees. Kui hiinlased avastasid selle nettijõudmise, kõne eemaldati ja postitati päev hiljem uuesti, nüüd juba muutunud tekstiga.

Canterbury ülikooli Hiina propagandasüsteemi ekspert Anne-Marie Brady seletab: "Hiinal on eesmärk luua riigisisene võrk, mis eemaldaks nad globaalsest internetist, ja see on rapordist selgelt näha. Keskmine hiinlane teab, kuidas propagandasüsteem põhimõtteliselt töötab, kuid puudub vajadus valitsuse tegemiste nii väljakutsuvaks reklaamimiseks."

Hiina Kommunistlik Partei ei püüa Hiinat täielikult muust maailmast eraldada, vaid leidis tõhusama lahenduse: tänapäevastada propaganda aparaati. Riigi 400 miljonit netikasutajat on "juhitud" valitsusele sobiva info poole ja eemale "kahjustavast" sisust. Infole ligipääs ja selle levitamine on siiski tunduvalt lihtsam kui eelmistel põlvkondadel.

Kommunistliku Partei "suur tulemüür" blokeerib enamiku riigivälistest hiinakeelsetest saitidest ja paljud võõrkeelsed saidid. Kohalikud netipakkujad peavad hoolega nn tundlikke materjale otsima ja tsenseerima.

Ametlikud tsensorid, kommertslikud internetipakkujad ja mitteametlikud arvamusliidrid peavad samuti tundlikel teemadel valitsuse poolt olema. Neid nimetatakse põlglikult "50 sendi armeeks": tasude järgi, mida nad saavad iga postituse pealt.

Kõnest ei selgunud, millal müüriga ümbritsetud kohalik internet käiku läheb. Ilmselt on see juba reaalsus ja muutub muudkui läbitungimatumaks.