Kui veel kümmekond aastat tagasi oli Sony tuntud oma telekate ja muusikamängijate poolest, siis tänapäeval on Sony kõva sõna ka fotograafide hulgas.

Nimelt on Sony koos Fujifilmiga kaks peamist suurt konkurenti Canonile ja Nikonile, kes on profikaamerate turgu valitsenud pea pool sajandit. Huvitaval kombel pole seesama Sony aga suutnud siiamaani oma telefonikaameratega samamoodi südameid fotograafide hulgas võita.

Minu käest pole varem ükski Sony nutitelefon läbi käinud. Nende disain on siiamaani mind peletanud (ja teeb seda siiani) kuid huviga võtsin Xperia XZ Premiumi proovida just seetõttu, et Sony peaks ju ometi suutma telefoni sisse panna korraliku kaamera.
Tänu eraldi kaameranupule on pildistamine võimalik ka "puusalt" ja ilma tähelepanu äratamata.

Esimesel tutvumisel on asi kohe keeruline. Kaamera programm, mis algselt installitud on, on kergelt öeldes segane. Optimaalne automaatrežiim on nii optimaalne ja automaatne, et ei luba kasutajal isegi harjumuspärase üles-alla näpuliigutusega pildi heledustki muuta.

Alles seadetesse sisenedes saab kuvada heleduse ja värvibalansi liugurid, millega automaatrežiimi saab natukene tagant aidata. Need aga kaovad ekraanilt kohe, kui peaksid kaameraprogrammi kinni panema.

Manuaalrežiim on küll tore lisa, kuid pole ka eriti kasutajasõbralik, kuna täidab kolmandiku pildist seadetega ning neid peites ei saa taas midagi muuta. Isegi HDR-võimekus on peidetud menüüsügavustesse ja 4K video filmimiseks peab kasutama üldse eraldi “efekti”...
Sony kaamera saavutab kiirelt fookuse ka lähedalt pildistades. Detaili on pildi palju, kuid tausta eraldus pole tänu võrdlemisi kitsale f/2.0 avale nii hea kui paljudel teistel tipptelefonidel.
Kui kaameraprogrammist läbi närida ja päästikule vajutada, fokuseerib kaamera kiirelt ning sünnib väga korraliku kvaliteediga pilt! Heas valguses see kaamera särab oma detailsuse, eeskujuliku dünaamilise ulatuse ja tõetruude värvidega. Nende näitajate poolest on minu silmis Sony kaamera mu igapäevasest iPhone 7-st isegi etem!
Sony dünaamiline ulatus on väga-väga hea! Pilt, kus on loojuv päike, on tihtipeale varjualad väga tumedad. See pilt aga illustreerib hästi, kui kenasti tuleb Sony toime ka varjualades detaili päästmisega.
Sony suudab vastu valgust pildistades säritada kaadri ühtlaselt nii, et detaili jääb isegi varjualadesse!

Sony suudab vastu valgust pildistades säritada kaadri ühtlaselt nii, et detaili jääb isegi varjualadesse!
Kahjuks hämardudes muutub Sony Tuhkatriinuna printsessist taas tavaliseks “reakaameraks”. F2 avaga kaamera jääb kõvasti jalgu teistele tippseeria telefonidel ning pimedas tähendab see oluliselt kõrgemat ISO väärtust ja sellega ka kehvemat pildikvaliteeti. Kaovad nii teravus, värvid kui ka dünaamiline ulatus.
Küünlavalgel ei suutnud kaamera automaatrežiimil pilti korralikult säritada. Appi tuli manuaalrežiim, kuid pildi kvaliteet on pimedas siiski kehv.

XZ Premiumi üks suurimaid müügiartikleid on 960-kaadriline (960 k/s) aegluubis võte. Paberil eriti vinge lahendus, mis kohe kutsus proovima! 960 HD kvaliteedis kaader panduna aegluupi näeb välja väga kihvt – vahutav vesi näeb välja kui pisikesed veepiisad rahulikult õhus lendlemas!

Kuid kahjuks suudab kaamera niimoodi jäädvustada vaid viiesekundilise klipi, seega peab oma päästikuvajutuse ajastama väga täpselt.

Samas ka tavaline videorežiim suudab toota väga hea kvaliteediga videosid, kus on palju detaile ja värve, kuid seda taas ainult heades valgusoludes.

Kokkuvõttes on Sony uus lipulaev kindlasti huvitava kaameraga, pakkudes tõesti kihvti 960 fps aegluubis võtet, suurepärast pildi- ja videokvaliteeti ning mitmeid toredaid lisavidinaid

Kahjuks kasutajakogemuse rikuvad ära väga halvasti disainitud kaameraliides, mille funktsionaalsus ja käepärasus jäävad tugevalt vajaka, ning kaamera kinnine ava (f/2.0), tänu millele ei suuda isegi suurepärane sensor pimedas head pilti teha.

Panoraamvõte on Sony nõrk koht. Tihti tuleb sisse vigu ja pilt on tugevalt moonutatud. Palujd teised telefonid tulevad sellega oluliselt paremini toime.
Sony pilte iseloomustavad tõetruud ja mahedad värvid.