See on üsna huvitav kogemus, kui saad video peal hiirega lohistades kõikjal enda ümber ringi vaadata, kirjutab Tuuri blogi.

Kuidas 360-kraadilisi videoid filmitakse?

Sellise video filmimiseks on vaja mitu kaamerat kinnitada spetsiaalsele raamile nõnda, et nende kaamerate vaatenurgad kataksid üheskoos kogu ümbritseva ala 360 x 180 kraadi ulatuses.

Viimastel aastatel on selleks otstarbeks kasutatud just GoPro seikluskaameraid. Põhjuseid ei pea kaugelt otsima: GoPro kaamerad on laia vaatenurgaga, pisikesed, hea videokvaliteediga ja suhteliselt odava hinnaga.

Spetsiaalne raamgi on selliste kaamerate jaoks müügil juba alates 2012. aastast – selle nimeks on Freedom 360 ja seda saab näha selle kodukal.

GoPro kui 360-kraadilise videoloome vedaja

Eks GoPro on pingsalt jälginud, millist sisu tema kaameratega toodetakse. Samuti on ta pannud tähele visuaalse meedia suundumusi ja seda, kuidas Facebook, Google, Microsoft ja Oculus palju raha virtuaalse reaalsuse projektidesse investeerivad.

Seda kõike näinuna on GoPro otsustanud asuda pakkuma virtuaalse 360-kraadilise video sisuloome terviklahendust. Esimese avaliku sammu astus GoPro sellel teel 2015. aasta kevadel. Aprillis osteti ära Prantsuse ettevõte Kolor.

Viimane arendab panoraamfotograafide seas üsna populaarset tarkvaraprogrammide paketti, mis lubab kümneid ja sadu fotosid panoraamfotodeks kokku õmmelda, graafilise kasutajaliidese abil üsna keerukaid virtuaalseid tuure luua ja muidugi kokku panna 360-kraadiliseid interaktiivseid videoid.

Nüüd, kus kaamerad on olemas ja tarkvara on olemas, jääb GoProl üle vaid luua ise oma seikluskaameratele laiendused, mis lubaksid olemasolevate kaameratega tarkvara jaoks sisu pildistada ja filmida. Seda ettevõte tegema asunud ongi.

Just möödunud nädalal tutvustas GoPro tegevjuht Nick Woodman avalikult ettevõtte tegevusplaane. Nimelt on lähitulevikus kavas müügile paisata omaenda raam 360-kraadiliste videote salvestamiseks.

See näib üsna sarnane sellelesama ülal tutvustatud ja juba jupp aega turul olnud Freedom360 karkassiga.
Foto: tootja

360-kraadilise video tulevik

Arvestades GoPro ülemaailmset haaret turunduse ja müügivõrgu näol, suudab GoPro ilmselt sellist raami professionaalsetele ja entusiastlikele GoPro kaameraga filmijatele piisavalt palju “maha müüa”, selleks et 360-kraadilised videod muutuksid populaarseks.

GoPro pikaajalisemaks eesmärgiks on kindlasti lihtsama ja soodsama kaamera valmistamine, nii et 360-kraadilist videot saaks filmida igaüks. Midagi sellist nagu juba olemasolev Ricoh Theta.

Selliste 360-kraadi videote juures on hetkel vaid üks suur valupunkt. See on ühilduvus erinevate seadmete ja veebilehitsejatega.

Võimalusi, kuidas videote loojad saaksid interaktiivseid videoid valitult ja ilma probleemideta publikuni viia, pole praegu just kuigi palju.

YouTube 360 on nendest kõige meinstriimim, aga näiteks vale brauseriga interaktiivsus ei toimi.

Hoopis vahetum kogemus 360-kraadilise video vaatamiseks on muidugi virtuaalse reaalsuse peakomplektid. Nagu Oculus Rift high-end-asjade jaoks. Või Google Cardboard nutitelefoniga kasutamiseks tavainimestele.

Tegelikult see ongi 360-kraadilise video tulevikurakendus. Kujutle ise – sinu ümber toimub tegevus ja pead pöörates saad selle tegevuse sees ringi vaadata. Kas poleks nõnda tore jälgida jalgpalli meistrivõistlusi või Superstaari saadet? Või teha pisike tuur suures kanjonis? Ehk need ongi tuleviku videod…