"Seoses tehnilise rikkega on kauplused kuni 27.08 suletud, vabandame ebamugavuste pärast," oli kirjas ettevõtte kodulehel.

Ettevõte juhtumi üksikasju ei avalda. Firma esindaja ütles Delfile, et rünnaku täpsema iseloomu selgitab välja ettevõttesisene uurimine.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) andis Fortele teada, et nad on ettevõttele abi pakkunud ning tegelevad intsidendi lahendamisega ja ettevõtte tavapärase töö taastamisega.

„Meile teadaolevalt on tegemist lunavarajuhtumiga, mille ohvriks langevad kümned suuremad ja väiksemad ettevõtted aastas. Paraku on sellise pahavaraliigi nagu lunavara kahjud tõusutrendis, mida kinnitab igapäevane infoturbeseire,“ märkis CERT-EE juht Tõnu Tammer ning julgustas kõiki alati juhtust teatama ja abi küsima. "Kui selline olukord on tekkinud, siis soovitame kindlasti julgesti abi küsida ning anda intsidendist teada aasdressil cert@cert.ee. Meie eksperdid saavad anda soovitusi infosüsteemide töö taastamiseks,“ selgitas Tammer.

RIA on selle aasta seitsme kuu jooksul registreerinud üle 8000 juhtumi, mis on ca 1600 juhtumi võrra rohkem kui mullu samal ajal. Lunavara ja pahavara juhtumid moodustasid mullu kõigist intsidentidest, mida oli üle 10 000, enamiku ehk ca 70 %.

Lunavara on üks pahavara alaliike, mis reeglina kasutaja arvutis ja arvutiga ühendatud võrguketastes (praegusel ajal ka juba nutiseadmetes) olevad failid kasutuskõlbmatuks muudab ning failide tavapärase töö taastamise eest üldjuhtudel virtuaalses krüptorahas BitCoin lunaraha nõuab. Lunavara levitatakse nii e-mailide kui ka veebilehtede kaudu. Üldjuhul sisaldavad väga paljud lunavara sisaldava manusega kirjad infot maksmata arve või muu finantstehingu kohta.

Kui varasemalt oli võimalik selliseid kirju tuvastada suure hulga kirjavigade järgi, siis praegusel ajal on ka küberkurjategijad muutunud teadlikumaks ning kirjade grammatika järgi neid enam väga lihtne eristada pole. Küll aga tuleks alati selliste kirjade puhul tähelepanelikult vaadata saatja aadressi ning pöörata tähelepanu meilis olevale allkirjale ning edastatud lisainfole (nt kui ettevõtte põhitegevusalaks on lillede müük, ei ole reaalne saada inkassohoiatusi tasumata arve eest toitlustusettevõttelt jne).

Paha- ja lunavara ennetamiseks:

- Ära ava kahtlaseid manuseid ega linke

- Kasuta korralikku viirusetõrjet, et takistada lunavara liikumist arvutisse ja IT-süsteemidesse

- Tee oma andmetest regulaarselt varukoopiaid ning hoia need koopiad eraldi nii, et pahavara neile ligi ei saa ning ei saa neid ära krüpteerida (piiratud kirjutamisõigus ja/või võrgu eraldamine)

- Usaldage IT-süsteemid ja nende hooldus professionaalide kätte ehk ostke vajadusel teenus sisse. Ohvriks langemise korral küsige abi ning andke alati teada aadressil cert@cert.ee

- Mitte mingil juhul ei tohi maksta nõutud raha – see motiveerib kurjategijaid küsima rohkem raha, otsima uusi ohvreid. Samuti ei garanteeri lunaraha maksmine andmete muutmata kujul tagasi saamist.