Arvutite puhul on protsessorid aga tasapisi nišiteemaks muutumas, mis laia ringi enam ei huvita (küll aga ülekiirendamise-entusiaste). Ja miks üldse peaks. Rahuldav tase on saavutatud, tavakasutajal võimsusest puudust pole.

Aeg-ajalt siiski näeb põnevaid protsessoriartikleid, näiteks Engadgetis ilmunud test, et kas hetkel maailma võimsaim tavakasutajale suunatud arvutiprotsessor on kulukat hinda väärt.

See protsessor on Inteli toodetud Core i7-5960X, millel on kaheksa tuuma ja 3,0 GHz taktsagedust.

Hind on krõbe, USAs vähemalt 1000 dollarit, meie edasimüüjate kaudu Hinnavaatlus.ee andmetel 1129-1247,5 eurot. See on 2-4 rohkem kui enamik arvutiga mängijaid protsessori eest maksta raatsiks.

Testiloos selgub, et kuigi i7-5960X on pealtnäha kergesti ülekiirendatav, tasub sellele läheneda ettevaatusega, kuna kaheksa tuuma toodavad palju kuumust. Ilmselt tasub lihtsalt Turbo-režiim sisse lülitada, mis lülitas taktsageduse 4 GHz-le.

Jõudlustestide tulemused on muidugi head, eriti kui võrrelda 6tuumalise protsessoriga nagu Engadgeti esindaja tegi.

Paraku pole see tingimata tähtis, sest näiteks graafika- ja sisutootmise tarkvara on hakanud varasemate aegadega võrreldes palju enam protsessori asemel graafikakaardi jõudlusele toetama. Seda enam, et paljusid tuumi tõhusalt kasutava tarkvara loomine on haruldane saavutus.

See tähendab, et tipp-protsessori nõutud pooltuhat või rohkem lisaeurot võiks pigem väärt graafikakaardi peale kulutada, ning ilmselt jääks ikka 100-200 üle.

Lisaks tähendaks 1100eurose protsessori soetamine paljudele vajadust ka emaplaat ja muutmälu välja vahetada (= palju rohkem kulu).

Engadgeti esindaja leiab, et võimalikult hea protsessori ihaleja peaks hetkel vaatama hoopis mõne Inteli kuuetuumalise poole.

Hinnavaatlus.ee selgitab, et väärt tükk on näiteks Core i7-5820K, mille hind jääb Eesti edasimüüjate poolt 418-489 euro vahele. Või siis natuke kulukam variant oleks Core i7-5930K, meil 627-739 eurot.

Nii või naa, on see artikkel huvitav tutvuda arvutientusiastidele, kes muutuvate aegade kiuste pole arvutit päris hüljanud ja nuputavad, et kuidas võimalikult head komplekti võimalikult kulutõhusalt kokku panna.

Et siis: kuuel tuumal on arvutis mõtet, kaheksa on liigne kulutamine.