Mõlemaid ettevõtted teevad ärikasutajatele mõeldud arvutisüsteeme, mis ei jookse Windows'i tarkvaral ega sõltu üdini Inteli ikroprotsessoritehnoloogiast. Mõlemad ettevõtted on samuti avatud lähtekoodiga Linuxi ja Java tarkvara toetajad, vahendab Wall Street Journal.

Läbirääkijad võivad kokkuleppele jõuda juba sel nädalal. IBM maksaks Sun’i eest 6,5 miljardit dollarit, mis on ettevõtte kolmapäevasest börsi sulgemishinnast kaks korda rohkem.

Samas on kahe ettevõtte ühinemisel ka probleeme. Tegemist on kahe täiesti erineva ettevõtluskultuuriga. IBM on idaranniku hiiglane, kes aitas leiutada arvutitööstuse ja kasvas ülesse kõike ise tehes. Tema filosoofiaks on pakkuda seda, mida tellijad tahavad. Sun, kes sai suureks 1980ndate Silicon Valley hoogsas keskkonnas, on inseneritöö imelaps, kelle arvel on väga olulised avastused, kuid kes viimasel ajal ei suuda nende pealt raha teenida.

Sun alustas tööjaamade müügiga ja internetibuumi ajal sai neist üks suuremaid serverisüsteemide müüjaid. Kuna Sun’i sissetulekud sõltuvad suuresti kallimate serverite müügist, on majanduskriisi tõttu nende sissetulekud ja koos sellega ka aktsiakurss viimase aastaga kõvasti kukkunud.

Viimaste kuude jooksul on Sun väidetavalt üritanud ennast maha müüa mitmetele suurtele tehnoloogiaettevõtetele. Hewlett Packard näiteks keeldus pakkumisest.

Kui ülevõtmine aset leiab, on tegemist suurima ostuga IBM-i ajaloos. See tugevdaks märgatavalt IBM-i positsioone peamise konkurendi HP ees.

Möödunud aastal kuulus serverite turust IBM’ile 31,4%, HP-le 29,5%, Dell'ile 11,6% ja Sun 'ile 10,6%.

Mõlema ettevõtte esindajad keeldusid läbirääkimisi kinnitamast ja kommenteerimast.