Peamiselt on karistamismõtte taga Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Vestageri tundvad allikad hindavad, et konkurentsivolinik võib Google'ile käsu eiramise korral lajatada miljarditesse eurodesse ulatuva trahviga, vahendab Washington Post.

Nagu öeldud, on kogu probleemi põhjuseks see, et Google seab telefonitootjad valiku ette: kas eelinstalleerida telefoni vaikerakendusteks Google'i enda äpid, või jääda ilma kogu rakendustepaketist. Kui telefonitootjad Google'i nõuetele ei alluks, ootaks neid tõenäoliselt näiteks Google Play rakendustepoe või Google'i kaardirakenduse kasutamist piiravad sanktsioonid.

Täpsemini öeldes, kedagi otseselt ei sunnita Google'i rakendusi vaikerakendustena kasutama, kuid võttes ühe rakenduse, peab telefonitootja kasutama ka teisi. Kui telefonitootja tahab lisada oma seadmesse Google'i rakendustepoe, tulevad sellega kaasa ka teised Google'i rakendused nagu näiteks Google'i otsing, Chrome ja Maps. Viimased ongi enamasti määratud ka telefoni vaikerakendusteks, mis omakorda piirab vaba konkurentsi.

Vestager üritabki murda Google'i ülemvõimu interneti ökosüsteemi kontrollimisel. Selle tulemusena võib edaspidi muutuda enda otsingumootori või vaikerakenduste muutmine oluliselt lihtsamaks, et ka kõige tehnoloogiakaugemad inimesed sellega probleemideta hakkama saaks.

Google'ile selline otsus muidugi ei meeldiks - uus süsteem vähendaks Google'i võimalusi telefonikasutajate kohta andmeid koguda ning seeläbi vähendaks tõenäoliselt ka Google'i reklaamimüüginumbreid ja reklaamivõimekust. Kuna hetkel on Google teeninud raha peamiselt reklaamimüügist, võib selline äärmuslik otsus panna Google'i uusi rahateenimisvõimalusi otsima.

Sellel aastal on Google EL-i käest juba ühe trahvi saanud - umbes 2,3 miljardi euro suurune trahv saadi selle eest, et Google langetas konkurendi tootevõrdlusrakenduse asukohta otsingutulemustes ning tõstis enda oma järjekorras ettepoole.

Täpsem otsus selle kohta, mida Google'iga tehakse, peaks selguma nädala aja pärast.