Tavakülastajaid sinna ei lasta, aga kuna osalejaid on siiski meeletult – CES 2017 kohta veel ei tea, aga 2016. aastal oli rekordiliselt 177 393 inimest, neist 7545 ajakirjanikud –, ilmus messilt veebi ja meediasse ka meeletu kogus moodsa tehnika uudiseid.

Mida aga CES-il tohutus annuses näha ei saa, on uued põnevad nutiseadmed. Sel lihtsal põhjusel, et juba veebruari lõpus algab tähtsaim ja nimekaim mobiilimess Mobile World Congress, mille jaoks tähtsamaid tooteesitlusi vaka all hoitakse.

Ja näiteks oma ala hiid Apple ei soovi ka MWC ajal midagi erilist ja uut näidata, vaid hoiab suuri uudiseid omaenda pressiürituste tarvis.

CES 2017 tõi avalikkuse ette siiski mõned huvitavad nutitelefonid, mida siin kohe ka mainime. Huvitavaid oli tegelikult rohkem, aga tähelepanu on just neil, millel on lootust ka Eestis kättesaadavaks muutuda.

Nokia

naasmisest nutindusse on Forte juba kirjutanud. Loe meie uudist, mis ilmus 9. jaanuaril.

Siia võib lisada, et veebis ringlevad kolm kõlakat, mis Nokia plaanide kohta rohkem teada annavad.

Esiteks ootuspärane kõlakas, et Nokia 6 võib siiski ka rahvusvaheliselt laiemalt müügile jõuda, mitte ainult Hiina või Aasiaga piirduda.

Lisaks sahistatakse, et Nokia 6 kogus Hiinas esimese ööpäeva vältel kohe tervelt 250 000 ettetellimust.

Kui väide vastab tõele, siis tähendab see eelkõige, et 250 000 inimest on eeltellimuse vormistanud ja umbes 8,5-eurose ettemaksuga kinnitanud, mille tootja hiljem telefoni täishinnast (umbes 233 eurot) maha arvab, kui kauba laiali saadab.

Kolmas jutt on see, et Nokia näitab Mobile World Congressil juba uusi seadmeid, mis ilmselt rahvusvahelisemale turule mõeldud.

Näiteks mudel 8, millel olevat 5,7-tolline 2560 x 1440 piksliga ekraan, Qualcommi kiip Snapdragon 821, 64 või 128 GB andmeruumi ning 24 ja 12 MP kaamerad.

Ahjaa, neljas kuulukas ringleb ka. Et Nokia loob oma digiabilist. Need on ju nii tarkvara kui ka nutinduse lähitulevik!

Huawei

Huawei näitas põnevat Honor 6x, mis tutvustab mullu pead tõstma hakanud trendi – kahe objektiiviga põhikaamera – soodsamatesse telefonidesse.

6x maksab USA-s kõigest 250 dollarit, tutvumishinnaga lühiajaliselt vaid isegi 200.

Eestis siis ilmselt 250-300 eurot, kuigi tootja siinne PR-esindaja pole veel kinnitanud, et see üldse meil müügile jõuab.

Aga isuäratav 6x on. Korralikud välimus ja näitajad: täiskõrglahutusega ekraan, 3340 mAh aku ja 3 või 4 GB töömälu. Faasituvastusega autofookuse ja LED-välguga põhikaamera on 12 MP ja seda toetab 2 MP sügavussensor, esikaamera on 8 MP.

Kahe objektiiviga põhikaameraga telefone oli CES-il teisigi, näiteks ASUS ZenFone 3 Zoom ja ZTE Blade V8 Pro. Nende siin müügilejõudmine on aga enam kui kaheldav, seega keskendun 6X-ile. Tõe huvides pean lisaks märkima, et eelmine Honor ehk mudel 8 oli mu mulluseid lemmiktelefone.

Samsung

Kõlakad järgmise Samsungi tipptelefoni kohta – usutavasti nimeks Galaxy S8, ilmumisajaks tänavune aprill – on praeguseks liikvel terve müriaad. Need hakkasid veebis levima praktiliselt kohe, kui Note 7 fiasko hakkas jõudu koguma.

Et veidi mainet parandada, lasi Samsung jaanuaris välja midagi mõnusat ja tagasihoidlikku, ehk iga-aastase ootuspärase uuenduse oma Galaxy A seeriale.

Kui tahad Samsungi tipptelefoni omale lähedasi näitajaid, aga odavamalt, siis on A (2017) soliidne valik.

Mudeleid on, nagu ikka, kolm: A3, A5 ja A7. Hinnad vastavalt 330, 430 ja 500 eurot. Nagu ka mullu, jõuavad Eestis müügile ainult A3 ja A5, küllap pole kalleimale variandile piisavalt tahtjaid. Saadaval alates veebruari algusest.

Kõik kolm on standardi IP68 vääriliselt veele vastupidavad, kiire USB-C pesaga, söövad 256 GB mälukaarti. On Samsung Pay mobiilimakse võimalus ja Gorilla Glassi kaitsekihiga Super AMOLED ekraan, mis alati aktiivne ehk näitab ka puhkeseisundis kellaaega ja muud infot. Korpust ümbritseb metallraam, tagakülg on klaasist.

A5 ja A7 pakuvad kaht 16 MP kaamerat, A3 aga 13 MP ja 8 MP kaamerat. Kaameratel on senisest kiirem autofookus ja hämaras tehtud pildid olevat senisest paremad. Neid lubadusi annavad tootjad muidugi regulaarselt, kui uusi telefone esitlevad.

A3-l on andmeruumi 16 ja töömälu 2 GB, teistel vastavalt 32 ja 3 GB. Akud on mahutavusega vastavalt 2350, 3000 ja 3600 mAh.

A3-l on 4,7-tolline 720p ekraan, teistel 1080p ning vastavalt 5,2 ja 5,7 tolli. Kokkuvõttes hea uuendus väärikale sarjale. Ei enneolematut, aga kõik vajalik on olemas. Kui ka opsüsteem oleks uus Android 7, mitte vana hea 6.0.1, siis ei oskaks rohkem midagi tahta.