Tehnoloogiate litsentseerimine on suur äri, mistõttu tehnoloogiafirmad on tihti ka pikaajaliste kohtuvaidlusteni jõudnud (eriti kuulsad on kõnealuses vallas Apple'i ja Samsungi tülid).

Ka järgmise põlvkonna mobiilne internet ehk 5G pole tasuta. Kui mõni uus telefon või muu seade seda kasutab (ja millalgi tulevikus kasutavad seda ilmselt kõik või enamik), siis teenivad sellelt õige mitmed 5G loomise ja pakkumisega seotud ettevõtted.

Enamik neist on ka avalikult teada andnud, mis 5G maksab:

* Nokia küsib igalt 5G seadmelt 3 eurot (3,48 USA dollarit)

* Ericsson küsib 2,16-4,32 eurot (2,5-5 dollarit), mis sõltub 5G-seadme hinnast

* kiibitootja Qualcomm tahab igalt 5G seadmelt kuni 11,23 eurot (13 dollarit), mis tähendab seadme täishinnast 2,275% (kui see toetab vaid 5G-d) või 3,25% (kui see toetab 5G kõrval vanemaid mobiilse andmeside põlvkondi). Et hind liiga karmiks ei kasvaks, siis on hinnalaena kokku lepitud 400 dollarit, mis tähendab tootjale kuni 13dollarilist kulutust.

5G kasutamisega on seotud teisigi firmasid, aga näiteks Huawei hetkel ei avalikusta, kui palju nemad küsivad.

Huawei juhatuse esimees Eric Xu aga märkis, et 5G patendihoidjad võiksid püüelda siiski 4G-st madalamate kumulatiivsete tasude ja läbipaistvama hinnapoliitika suunas.

Lisaks tasub teada, et suurtootjad saavad vahel läbirääkimiste tulemusel ka suure koguse tellimise eest allahindlusi.

Kokkuvõttes muudab 5G rongile hüppamine telefonid kallimaks kui senised 4G või vanema põlvkonna esindajad. Kui mitte tavainimese, siis tootja jaoks.