Telefonide toimimiseks vajalikke süsteemikiipe tootev Qualcomm hindab, et 5G telefonid saabuvad järgmisel aastal kahe n-ö laine kujul – varajased pääsukesed esimesel poolaastal, hilisemad aasta lõpupoole.

Esimest volditavat telefoni saab uusimat veebikõmu uskudes näha jaanuaris, kui USA-s toimub iga-aastane maailma mainekaim tehnoloogiamess CES.

Seda ei esitle messil kõlakate põhjal siiski Huawei ega Samsung, mis on vastavat aparaati ammu lubanud, vaid Lõuna-Korea firma LG.

Jutu saatis veebis liikvele kuulus Twitteri teel tehnoloogiakõmu levitaja Evan Blass ehk @evleaks.

5G mobiilside toega telefoni loodab vähemalt Euroopas välja tuua aga popp Hiina tootja OnePlus, mis just oma 6T nimelist uut lipulaeva esitles.

See info pole kõmu tasemel, vaid ametlik, ja pärineb OnePlusi tegevjuht Pete Lau'lt endalt, kes 6T esitluse ees The Verge'ile intervjuu andis.

"Me teeme juba Euroopa operaatoritega koostööd, et nood oma võrkudele 5G seadme toe lisaksid. Oleme kindlad, et Euroopa esimene 5G telefon saabub meilt," ütleb Lau usutluses.

Miks OnePlus üldse 5G-telefoni pakkumisega nii kiirustab? Lau väidab, et kliendid on seda juba üsna palju küsinud. Firma tahab ka seetõttu kärmelt tegutseda, et see annab võimaluse tehnoloogiat lähemalt tundma õppida ja peagi aina paremaid kasutajakogemusi pakkuda.

"5G-telefonid saavad olema OnePlusi eraldi telefonipere," ütleb Lau. See tähendab, et n-ö tavalisi (4G) nutitelefone ilmub ka aina edasi.

Kuna 5G võrgud pole veel laialt levinud, ei oleks mõistlik 4G seadmetega veel lõpparvet teha, kuigi see töökoormusele kõvasti juurde lisab, ütleb ka Lau ise.