New Jersey osariigis kohtusse esitatud süüdistuses tuuakse esile BMW diiselmudelid X5 ja 335D, mida müüdi ajavahemikus 2009 ja 2013, vahendab AFP.

Eraisikuist kannatanuid esindava advokaadifirma Hagens Berman väidab kohtupaberites, et heitgaaside tase on neis autodes rohkem kui 27 korda lubatust kõrgem ja see sai toimuda vaid tänu katkestusseadmete ja heitgaaside näitusid manipuleeriva tarkvara kasutamisele neid automudelites.

"Need autod ei vasta seaduslikele alustele, et USA teedel sõita ja meie kliendid poleks ka neid ostnud, kui BMW oleks tõtt rääkinud," ütles firma partner Steve Berman.

Veebruaris kutsus BMW tagasi 11 700 autot, sest neile oli paigaldatud vale tarkvara, mis vajas uuendamist. Rohkem selle tagasikutsumise tagamaid suurtootja aga ei selgitanud.

Nädal tagasi korraldasid Saksa ametivõimud BMW peakontoris Münchenis ja ühes Austrias asuvas tehases läbiotsimise, mis oli seotud esialgse uurimisega. Rohkem detaile selle kohta siiski ei jagatud ja BMW esindaja mäkis vaid, et läbiotsimised toimusid ja kordas valesti paigaldatud tarkvara juthumit.

BMW pole esimene autotootja, keda heitgaasidega manipuleerimises süüdistatakse. Mäletatavasti sattus Saksa rivaal Volkswagen mõned aastad tagasi skandaali, mida hüütigi dieselgate'iks, sest nende autodelt leiti nn katkestusseadmeid. Ettevõte kutsus tagasi rohkem kui 11 miljonit autot ja lõpuks uurisid juhtumit nii Euroopa kui ka USA võimud – Volkswagenil tuli maksta hiigeltrahve.

Ka Hagens Bermani advokaadid loodavad, et BMW maksab nende klientidele raha tagasi.