Soomes jääb igal aastal sadade tuhandete eurode eest laekumata parkimistrahve. Peamiselt jätavad trahvi maksmata välismaalased. Kõige sagedamini “lasevad üle” eestlased, kuulekaimad eksimuse tunnistajad on aga venelased ja itaallased.

Olukord on kõige hullem pealinnas Helsingis, kus parkimistrahvide tasumata jätmine on võtnud epideemilised mõõtmed. Ajavahemikus 2013–2017 tehti Helsingis välismaiste numbrimärkidega sõidukitele ligemale 69 000 parkimistrahvi. Neist üle 80 protsendi jäi maksmata

Neli ja pool milli auku

Helsingis on kaks parkimistrahvi tariifi, 80 ja 60 eurot. 80-eurosed trahvid kehtivad sellistes linnaosades, kus liigub suurem osa turistidest. Arvutuste kohasel on Helsingil viimase viie aasta jooksul jäänud saamata üle 4 400 000 euro.

See tähendab, et igal aastal on see summa 900 000 eurot. Siia hulka kuuluvad vaid välismaiste numbrimärkidega autod, seega Soome registris olevate rendiautode välismaiste kasutajate pahateod jäävad sellest statistikast välja.

Nagu ikka, lisatakse maksmata trahvidele ka viivistasu, mis on 14 eurot. Viivistasude süsteemi ülalpidamine on aga linnale täiendav kulu. Kui see samuti maksmata jäetakse, tekib kulusid veelgi juurde.