Eesti Elektromobiilsuse Programmi kiirlaadimistaristu (ELMO) avalikul enampakkumisel kõrgema hinnaga pakkumise teinud LukuExpert vaidlustas hanke tulemuse, kus võitjaks jäi madalama pakkumise teinud Elektrilevi OÜ.

Segadus on suur, Autogeenius viskas õhku kahtluse, et 1. septembrist ELMO võrgust elektriautosid enam laadida ei saa. ELMO pressiteatest selgub, et see paanika on siiski ennatlik, KredEX jätkab teenuse pakkumist senistel tingimustel kuni on sõlmitud leping uue teenuseosutajaga.

Palusime Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna peaspetsialistil Juku Paulusel siiski ELMO hanke ümber toimuva puntratantsu tagamaid veidi lähemalt selgitada.

Palun täpsustage, mis osas Luku-Experdi pakkumus ei vastanud hanke tingimustele? Meedias on selgitatud, et pakkuja puhul ei olnud kindlust, et teenust jätkusuutlikult pakkuda suudetakse. See on siiski üsna üldsõnaline põhjendus.

Lühidalt kokku võttes, kuna enampakkumise menetluses saab arvestada ainult õiguslikult siduvaid dokumente mingi pädevuse omamise või teenusepakkumise võimekuse kohta, siis paraku ei saanud hankekomisjon vastavaid Luku-Experdi esitatud dokumente arvesse võtta.

Lihtsamalt selgitades, uus potentsiaalne omanik pidi näitama oma võimekust tagada teatud elektritööde tegemise pädevust või kehtivat lepingut selliste võimekuste hankimiseks, või siis tegema ühispakkumuse koos sellise ettevõttega, kellel nõutud võimekused on.

Luku-Expert küll teatas, et nad saavad kolmanda osapoole kaudu vajalikke elektritöid teha, kuid lepingut või muud õiguslikult siduvat dokumenti, mis päriselt tõendaks selle kolmanda osapoole kohustust Luku-Experdile elektritöid teha ja seeläbi tagada laadimistaristu katkematu toimimine, ei esitanud.

Miks eelistas hindamiskomisjon Elektrilevi pakkumist?

Vastus peitubki eelmise küsimuse vastuses. Võitvaks saab tunnistada ainult sellise pakkumuse, mis vastab nõuetele. Kõigile pakkumuse esitajatele olid samad nõuded.

Luku-Expert ei vastanud nendele ja ainuke pakkumus, mis vastas, oli Elektrilevi oma, seega polnudki muud võimalust kui minna edasi ainukese tingimustele vastava pakkumusega.

Milline on praeguseks seis hankega? Kas on võimalik, et tulemus tühistatakse ja kuulutatakse välja uus hange?