Meil tuleb tasapisi harjuma hakata mõttega, et kõik see, mis tänasel päeval tähistab meie jaoks sõna “auto” on juba mõne aja pärast kohmakas, kole, vananenud, ohtlik, sõidukõlbmatu. Legendaarne Baieri mootoritehas tähistab oma sajandat sünnipäeva auto paradigmat ümber sõnastades ning lubades vaatajatel lõuad imelist tulevikku jõllitades kolksuga lauale kukutada.

See õhuline, futuristlikult kujustatud, sinust vaiksel sahinal mööduv sõiduk ei ole rekvisiit ulmefilmist vaid tulevik, mis saabub mõne aasta pärast. Võimalik, et see tulevik ei ole päris nii õhuline, läbipaistev ja virtuaalreaalsusest pungil, aga see on kõvasti erinev sellest, mida me täna autost arvame teadvat. See on kõvasti erinev sellestki, mlle arvame olevat MINI – ja ometi on see MINI. Külaline lähitulevikust.

ISEMÕTLEV MINI

Juubilari esitletud MINI VISION NEXT ideeauto kehastab tuleviku linnaautot selle parimas tähenduses – väike, aga nutikas ja ruumikas ning valmis olema jagatud kõigi vahel, kel parasjagu sõita on vaja. Pikemalt pole vaja selgitada, et MINI on tulevikus nii viipele reageeriv, isemõtlev kui isesõitev. Loodetavasti on selleks ajaks kui täielikult isejuhtiv auto teedele jõuab, lahendatud õigusruumi küsimus, sest BMW lubab, et tulevikus ei vaja tema sõidukid enam inimese sekkumist.

Nõnda muutub tähtsusetuks – või pigem friikide hobiobjektiks – rool, mis siiski jääb alles. Sõltuvalt juhi eelistusest, kas paremale või vasakule poole, mõlemale (praegu veel) ei pakuta. Kurjale ämmale mõeldes võiks ju tallegi rooli kätte anda… Kui aga autosse astub inimene, kes ei soovi hammastega baranka küljes rippuda, nihutab MINI rooliratta viisakalt armatuurlaua keskele, istuja nina alt ära.