Soomlased on üles loetlenud 10 jaburat harjumust, mis autojuhist teiste liiklejate silmis liiklusidioodi teevad, kirjutab Accelerista.com.

Eesti liikluskultuur on nagu see on. Politsei võtab rajalt maha keskmiselt tosin purjutajat päevas. Roolimobiilikuid ja kõrvaliste asjadega roolis sahmijaid on lugematu hulk – tõenäoliselt vaid mõni üksik meist võib käsi südamel tunnistada, et pole kunagi eksinud.

Peale selle oleme autos oma harjumuste orjad. On vähemalt kümme harjumust, mis teevad teiste liiklejate silmis juhist tola.

1. Kasutad halbade teeolude puhul ohutulesid

Ohutulesid tuleks kasutada ainult täpselt määratletud juhtudel, halb nähtavus ei ole üks neist. Kui su auto liigub, ära kasuta ohutulesid.

Halb ilm ja ohutuled käivad kokku juhul, kui märkad teel takistust. Sel juhul pargi auto turvaliselt teepervele ja lülita ohutuled peale: nii annad teistele võimalikust ohust märku. Loe ohutulede kasutamise kohta rohkem Riigi Teatajast.

2. Jätad foori taga liiga pika pikivahe

Ära jäta enda auto ja eesseisva auto vahele pikemat vahet kui ühe autopikkus. Vastasel juhul takistad nii halvimal juhul sinu taga olevat autot keeramast teise ritta, et sooritada vasak- või parempööret. Enamasti aga on liiga pikk vahe eelseisjaga puhas raiskamine ning sa takistad liiklust.

3. Sa ei viitsi sõita pööramisrajale

Kui sa tead, et sa keerad järgmiselt ristmikult ära ja pead pöörama pööramisrajale, siis ära jää uimerdama. Viimasel hetkel tehtud reavahetused mitte ainult ei ärrita teisi, vaid võivad põhjustada ka ohtlikke olukordi.

Kui sa ei jõudnud õigel ajal sõidurada vahetada, siis sõida ümber kvartali ja proovi uuesti. Ära mingil juhul pidurda ega pööra äkiliselt.

Üks asjakohane nõuanne veel: sinu taga või kõrval sõitjad ei ole hiromandid, kes õhust aru saavad, kuhu sa suunduda soovid. Kui soovid teelt ära pöörata, anna sellest suunatulega märku. Suunatuli, see on pisike hoob rooli taga, ja see on kõigil autodel baasvarustuses. Palun õpi seda kasutama.

4. Kiirteel peatumine

Kui juhtub, et teed kiirteel avarii, ära jäta autot ehteestlaslikult keset teed seisma, vaid tee kõik endast sõltuv, et ruleerida auto teepeenrale. Nii väldid võimalikku järgmist õnnetust, kus pahaaimamatult liikuvad kaassõitjad sinu autole omakorda otsa sõidavad.

Kui auto vähegi veel liigub, ära jäta seda teele vaid liiguta ta teepervele, võimalikult tee serva. Sama reegel kehtib, kui autol puruneb rehv, lõpeb kütus vms. Teepeenrale, aitäh! Ainuke vastuvõetav põhjus, miks auto keset maanteed jätta, on asjaolu, et auto lihtsalt enam ei liigu.

Kutsu abi või rakenda eCall hädaabikutsungit. Kiirteel (ja ka keset maanteed) konutav auto on oht kõigile liiklejatele. Tagajärjed võivad olla hoomamatult kohutavad.