Eriti ohtlikud on järsud tuulepuhangud, mille kiirus võib olla isegi kaks korda suurem kui tuule keskmine kiirus sellel päeval. „Tuuleiili korral peaks autojuht koheselt reguleerima rattaid tuule suuna järgi, et selle jõudu tasakaalustada,” räägivad Renault’ sõidukooli õpetajad. Autojuhid puutuvad tuuleiilidega enamasti kokku avatud teelõikudel, sildadel ning näiteks veokist möödudes.

Mida kõrgem on auto, seda suurem pind on tuulte meelevallas ning seda suurem on ka risk, et tuul surub autot soovitud trajektoorilt kõrvale. Tugev tuul võib auto teelt välja pressida või põhjustada kaasliiklejale ettesõidu. Mida suurem on kiirus, seda kergemini võib tuuleiil auto rajalt kõrvale pühkida ja seda enne, kui autojuht jõuab olukorra kontrolli alla saada.

Tormistes ilmastikuoludes võib tuul teele paisata ka näiteks prügi, puuoksi või murda koguni terveid puid. “Seepärast tuleks kiirust maha võtta ja objektidele ettevaatlikult läheneda, eriti kui sõidate videvikus ja esituled kipuvad tegelikkust moonutama,” hoiatavad instruktorid.

Tugeva tuule mõju suurendab veelgi näiteks teel olev õhuke veekiht, jää või lumi, mis vähendavad rehvide haarduvust. Tuleb meeles pidada, et haarduvus on nõrgem pööramisel või pidurdamisel.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!