Viimase 12 kuu jooksul on Eestis liikluses hukkunuid kolmandiku võrra rohkem kui aasta varem, kirjutab WHATCAR?

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo sõnul sõltub olukorra paranemine liikluses meist kõigist: "Meie kõigi elu on turvalisem, kui me kaasliiklejatega rohkem arvestame ja liiklusreeglitest kinni peame".

Tema sõnul tuleb liikluses olla eriti tähelepanelik vähemkaitstud liiklejate – jalakäijate ja jalgratturite – suhtes.

"Mulle teeb jätkuvalt muret liiklusohutus raudteeülesõidukohtades ja me astume konkreetseid samme," lisas minister. "Juba esmaspäeval alustab Maanteeamet koos Eesti Raudteega raudtee ülesõitude ülevaatust ning kõik 137 ülesõitu saavad liiklusohutusest lähtuvalt lahendused."

Olukord liikluses on viimasel ajal halvenenud märgatavalt.

Aasta esimese kolme kuu jooksul on tänavu juhtunud 243 inimkannatanuga liiklusõnnetust (mullu sama ajaga 231), neis on hukkunud 20 (mullu 4) ja saanud vigastada 287 (mullu 292) liiklejat.

31. märtsi seisuga on viimase 12 kuu jooksul liikluses hukkunud 97 inimest (mullu 62) ning liiklusõnnetuste ja vigastada saanute arv on kasvanud 4%.

Suurenenud on nii kokkupõrgete, ühesõidukiõnnetuste ja jalgratturitega juhtunud õnnetuste arv.

Raskete tagajärgedega ühesõidukiõnnetuste arv on viimase 12 kuuga kasvanud koguni 22%: ainuüksi lõppenud talvel mullu detsembrist tänavu veebruarini kogunenud 100 õnnetust on ligi 2,5 korda rohkem kui aasta varem.

Siseminister Hanno Pevkur ütles, et liiklusohutuse tagamisel on lisaks igale ühiskonnaliikmele ka kõigil riiklikel ametkondadel ühine vastutus.

"Tänavune liiklusstatistika on mullusest kahjuks selgelt kurvem. Maanteeamet ning Politsei- ja Piirivalveamet teevad üha tihedamat koostööd, ehk liiklusjärelevalve on järjest rohkem kooskõlas liikluskorraldusega.

Samas on selge, et ainult riikliku ennetuse ja järelevalve tööst kahjuks ei piisa. Täna on suurim risk inimeste endi vastutustundetu käitumine nii enese kui kaaslaste suhtes," sõnas Pevkur.

Liikluskomisjoni ülesanne on rahvuslikust liiklusohutusprogrammist 2003–2015 tulenevate tegevuste koordineerimine, valitsuse nõustamine liiklusohutusega seonduvate küsimuste lahendamisel, liiklusohutusalaste strateegiliste eesmärkide ja prioriteetide seadmine ning ettepanekute tegemine valitsusele liiklusohutusega seonduvate probleemide lahendamiseks.