Briti ajaleht The Guardian vahendab, et maailmavete megaliikurite tekitatav pollutsioon ja sellest tulenevad probleemid on äärmiselt rängad, ent probleemist seni eriti aktiivselt räägitud pole. Lehes avaldatud loo andmeil suudab kõigest üks taoline meremonstrum toota saasta, mis võrdub 50 miljoni auto ekvivalendiga.

Võiks arvata, et raiskamises ja reostamises on süüdi tohutute laevukeste enam kui saja tuhande hobujõulised mootorid, mis 24/7 töötavad ja sõukruve ringi ajavad. Ei, need agregaadid olevat iseenesest ühed maailma ökonoomsemad jõuallikad. Asi on hoopis selles, millist musta kütteõli neis põletatakse ning tõigas, et suurte laevade heitgaaside emissiooni regulatsioonid on tänaseni üpris lõdvad ja laialivalguvad.

Enim otsest halba mõju avaldavad laevad rannikualadele ja juba ongi näiteks USA keelanud hiiglaslikel konteineralustel oma rannikule lähemale tulla kui 230 miili ehk umbes 370 km. Ka Suurbritannia hakkab nüüdsest planeedi suurimaid transporttöölisi analoogselt ohjama, nii et lähiajal on oodata loodetavalt taoliste otsuste laialdasemat levikut.