CBS News annab teada, et läinud aastal avastati Briti Columbia provintsi ranniku lähedal asuval Triqueti saarel toimunud väljakaevamistel puusöe, tööriistade, õngekonksude ja mereimetajate küttimiseks kasutatud odade jäänuseid. Leiti isegi käsipuur, mida oli kasutatud tule süütamiseks.

Sütt analüüsides leiti, et paigas elati 13 613 - 14 086 aastat tagasi. See tähendab, et asula on kaks korda vanem kui ratas, kolm korda vanem kui Giza püramiidid ja et seal elati tuhandeid aastaid enne seda, kui jääaegne megafauna välja suri.

On tõendeid ka sellest, et Triqueti saart ümbritseva merepinna tase on olnud viimase 15 000 aasta jooksul üsna ühesugune. See kinnitab taas, et Heiltsukkide pärimus sellest kohast kui stabiilsest ja püsivast elupaigast võib põhineda tegelikkusel.

Ühtlasi aitab see avastus selgitada, kuidas varajased ameeriklased Briti Columbiat asustasid. Üks teooria ütleb, et inimesed saabusid Aasiast, liikusid üle tänast Venemaad ja Alaskat ühendanud maakitsuse ning siirdusid siis lõunasse läbi kahe mandril asunud jääkilbi vahelise jäävaba koridori. Triqueti saarelt leitud asulakoht toetab mõtet, et inimesed liikusid pärast maakitsuse ületamist mööda Põhja-Ameerika Vaikse ookeani rannikut allapoole tõenäoliselt hoopis paatidega. Ühtlasi arvavad teadlased, et palju varem enne seda, kui sisemaal rändama hakati, asustati rannapiirkonnad.

Tänu avastusele on põliselanikel nüüd uut põhjendusmaterjali, kui peaks taas mõneks maaomandivaidlusteks minema. "Tavaliselt läheme läbirääkimiste laua taha ainult suulise ajaloo, oma pärimustega," sõnas heiltsuki hõimu liige William Housty. "Nüüd on meil lisaks ka arheoloogiline informatsioon; meil on nüüd ajalugu, mida toetab teadus."