Segu ei aita teadlaste hinnangul mitte ainult vähi tüvirakke tappa, vaid võib aidata ka haiguse naasmist vältida. Katsed viidi hetkel läbi laboris ja uurimistulemused avaldati teadusajakirjas Oncotarget.

Salfordi ülikooli teadlased Suurbritannias olid juba varemgi C-vitamiini mõju vähi tüvirakkude tapmisel uurinud. Vitamiin takistas rakkude mitokondreid energiat tootmast - see aga ongi just raku puhul selle organelli ülesanne.

Uue katse puhul peatas antibiootikum esmalt vähi tüvirakkude võime ammutada elus püsimiseks energiat erinevatest allikatest, tänu millele "toitusid" need ainult glükoosist. See teeb rakud ainevahetuslikult paindumatuks ja võib juba iseenesest mõned vähi tüvirakud tappa. C-vitamiin annab sel puhul aga vähi tüvirakkudele lisaks veel nii-öelda täiendava maksahaagi, lõigates juurdepääsu glükoosile ära ja aidates rakud piltlikult surnuks näljutada.

Et ei doksütsükliin ega C-vitamiin ole mürgised, võib arvata, et nende abil toimuv ravi võiks olla minimaalsete kõrvalnähtudega.

Oluline on tähele panna, et seni on teste läbi viidud ainult katseklaasides ja mingil juhul ei tohiks keegi kodus hakata seda ravi järgi proovima. Teiseks puudutas uuring ainult rinnavähi tüvirakke ja seda, kuidas see teiste vähitüüpide puhul võiks töötada, pole veel teada.