Nüüdsest on siis Kanada esimese riigina oma sõjaväelisse doktriini vastava punkti sisse kirjutanud. See on üpris lihtne - kui on vaja, tulista esimesena.

Pikemalt ütleb kanada mereväekomandör Rory McLay The Economisti vahendusel, et „kui laps sihib sind relvaga ja tal on kavatsus, võimekus ja viis sulle või su kaaslastele viga teha, pead ohu neutraliseerimiseks jõudu kasutama. See on karm reaalsus, aga me ei saa lasta oma inimestele liiga teha sellepärast, et nad viivitasid.“

Juhtnöörid peaksid abistama kanada sõdureid ka neil puhkudel, kui lapssõdur ei ole ohtlik. Need tulevad vajalikul ajal, kuna eeldatavasti suunab Kanada valitsus järgnevail nädalail Aafrikasse Malisse sadu sõdureid. ÜRO ja inimõiguste eest võitlevate rühmituste teatel kasutavad aga sealsed relvastatud grupeeringud teadlikult rohkelt lapsvõitlejaid, samuti leidub neid ISISe ridades.

Läinud kuul, kui prantslased terrorismivastase võitluse käigus ühe kümneaastase poisi tapsid, sattusid nad tugeva kriitika alla. Ent prantslased selgitasid, et poiss oli ühe lõhkekehi paigaldava rühmituse piiluriks.
Kuuldavasti arendavad ka britid sarnaseid reegleid välja, ent nad pole veel nii kaugele jõudnud.