Forte loomulikult ei kiida mitte mingil moel heaks küberkuritegusid, veel vähem tahame sellega tegelejaid heroiseerida. Selle erakordse juhtumi valguses pidasime aga õigeks anda lisaks süüdistavale poolele sõna ka süüdistatavale. Me ei saa olla 100% kindlad ka selles, et rääkisime just süüteos kahtlustavaga, ent liiga palju temaga räägitust ja tema poolt näidatust nähtust klapib sellega, mida politsei nädala algus avalikkusel teatas.

Noormees, kellele Tartu ülikoolis IT-d õppima hakates igav hakkas, ei tee saladust isegi mitte oma nimest. Rääkimata sellest, kuidas ta juba kuriteo matkimise käigus keskkriminaalpolitsei agendid tuvastas ja peale nende täisnimede teatavaks tegemist need peetud vestlused seepeale kustutasid. Tegu, milles teda kahtlustatakse, süüteoks ta ei pea.

„Tere! Mina olen Tom K. Abel, keskkriminaalpolitsei teates nimetatud 22-aastane noormees“ - nii tutvustab ta end, kui oleme ühes veebisuhtlusprogrammis kaamerad tööle pannud.

Alustame palun sellest, mis juhtus eelmisel nädalal. Politsei tuli ja pidas sind lihtsalt kusagil kinni?

Ametlikult võtsid nad minuga ühendust 4. juunil, kui I.K. [politseiametnik] helistas mulle ja palus mul tulla järgmine päev kell 10 Kolde puiestee politseijaoskonda, lihtsalt rääkima. Ametliku kutset väär- või kuriteokahtlustuses, mulle tol korral ei edastatud. Muidugi nõustusin nendega rääkima ja enda lugu jagama, sest mulle meeldib aidata inimesi.

Kolde jaoskonda ma muidugi ei jõudnud, tahtest olenemata põhjustel, sest väljudes oma vanemate korterist kell 9.52 hommikul, tabas mind üllatus. Minu vanemate korteri ees oli terve keskkriminaalpolitsei küberkuritegude meeskond.

I.K.-ga mingit vestlemist ei olnud kunagi politseil plaanis. Tegelikult oli see vana politsei trikk ja keskkriminaalpolitsei kokkumäng, et tuvastada, et ma olen tol päeval Tallinnas ja aadressil, millele neile oli V.K. [prokurör] 4. juunil andnud läbiotsimismääruse. Mind ei vahistatud, nad andsid mulle läbiotsimismääruse, kuid ma ise lasin nad sisse, sest mul ei olnud miskit varjata.

Mida sa pead silmas, kui ütled „ametlikult“?

Nad on toime pannud kuriteo matkimist Telegramis [krüpteeritud suhtlusprogramm -toim] ja ma olen nendega varem suhelnud.

Kas nad ütlesid sulle 5. juuni kohtumisel, et on kuritegu matkinud või tunnistasid seda juba varem?

[Mõttepaus] Ma ei saa seda kinnitada. Üks uurija, aga suuliselt kinnitas läbiotsimise käigus, et teatud asjad on toimunud ja isegi on toimunud jälitustoimingud. Ma muidugi märkasin neid ja sain kohe aru, mis toimub, sest nad ei viinud neid uurimiseksperimente, kuriteo matkimisi ja jälitustoimingud läbi nagu professionaalid teevad seda välismaal.

Mis 5. juunil Taime tänaval juhtuma hakkas?