USA võib kaotada kosmosevõidujooksu Hiinaga, kui ei tugevda oma kosmosetööstust ega vähenda bürokraatlikke tõkkeid. Seda väidab Pentagoni kosmoseekspertide uuring, vahendab The Washington Times.

Kosmosejõudude, õhujõudude uurimislabori ja Pentagoni kaitseinnovatsiooni üksuse eksperdid märkisid , et Hiina parandab kiiresti oma suutlikkust nii kosmost uurida kui ka kosmoses sõdida.

Aruandes hoiatatakse ka, et Hiinal on 2045. aastaks tõenäoliselt USA kui domineeriva kosmosejõu välja vahetanud või võib seda tõenäoliselt teha varem, kui USA juhtpositsiooni säilitamiseks ei võeta ennetavaid meetmeid.

Väljaanne lisab, et globaalse kosmosevõidujooksu taas hoogu juurde saades võib 2060. aastaks maailmas näha edukaid kosmosekolooniaid, avarduvat kosmosemajandust ja jõudude tasakaalu USA kasuks, aga selle eelduseks oleks USA kosmosetööstuse tugevdamine.

Aruandes mainitakse „bürokraatlikku ebaefektiivsust“ kui USA peamist probleemi, mis pärsib kosmoseinnovatsiooni ja konkurentsivõimet. Kosmoseettevõtted kaebasid hiljuti Kongressile, et nad loovad uusi tehnoloogiaid kiiremini, kui bürokraatia suudaks litsentseerida lahendusi, mida nende erialal vaja läheb.