Arheoloogid leidsid Pompeist ehitusplatsi, mis heidab valgust ehitustehnikatele, mida roomlased kasutasid maailmakuulsate ehitiste, nagu Colosseum ja Pantheon, ehitamisel. Itaalia kultuuriministeeriumi andmetel käis seal töö tõenäoliselt kuni aastani 79 pKr, mil Vesuuvi purskas ja hävitas Pompei, edastab Reuters.

Arheoloogid leidsid ehitusplatsilt töötööriistu, katusekive, lupja, telliseid ja ehituskive.

Fakt on see, et roomlastel oli tsemendi valmistamise oma originaalne tehnoloogia, teatas ministeerium, viidates arheoloogide leidudele. Seda tehti kuumsegu-meetodil, kus kustutatud lubi segati algselt kuiva putsolaani või putsolaani tuhaga ning veidi enne seinte püstitamist lisati vesi. See tähendas, et müüri ehitamise ajal oli lubja, putsolaani ja kivide segu termilise reaktsiooni tõttu veel kuum. See aitas segul kiiremini kuivada, vähendades ehitusaega. Teadlased märkisid, et tavaliselt kustutatakse lubi vees ammu enne seda, kui seda ehituses kasutatakse.

Pompei väljakaevamiste direktor Gabriel Zuchtriegel ütles, et leid aitab mõista suure Rooma impeeriumi paljusid aspekte, sealhulgas betooni kasutamist. „Ilma betoonita poleks meil Colosseumi, Pantheoni ega Caracalla saunasid,“ märkis ta.

Arheoloogid leidsid ka anumaid, mida kasutati krohvimiseks mõeldud lubja kustutamiseks, aga ka muude tööriistade hoiustamiseks.