„Tasub ringi uudistada telefoni privaatsussätetes. Enamasti on seal mitmeid kasulikke tööriistu, millega enda andmeid paremini kaitsta. Galaxy S24 seeria ja mitmetes teistes Samsungi telefonides on olemas spetsiaalne privaatsusmenüü, kust kasutaja saab väga põhjaliku ülevaate sellest, millised rakendused tema andmeid kasutavad ja milliste telefonisensorite infot kasutavad. Samuti saab seal rakenduste ligipääse ära keelata ja piirata,“ ütles Samsung Eesti mobiiliseadmete tootekoolitaja Alari Pennar.

Tema sõnul kaitseb telefoni üldisemalt pahavara ja rünnakute eest Samsung Knox turvasüsteem, mis skaneerib telefoni võimalike viiruste suhtes ning hoiab tundlikke andmeid nagu paroolid telefonis eraldi krüpteeritud kohas.

Lisaks saab telefonides füüsiliselt käivitada McAfee viiruseskanneeringu:

„Rakenduste juures tuleks tähelepanu pöörata ka sellele, kust need on tõmmatud. Ilmselt ei tule paljud inimesed selle peale, et rakendusi saab alla laadida ka mujalt kui Google’i Play poest, aga näiteks lapsed teavad tihtipeale väga hästi, et asju saab telefoni tirida ka väljastpoolt. See on aga riskantne, kuna sel juhul ei ole näiteks Google’i rakendustepood kontrollinud, et rakenduse paigaldamine on turvaline ning et see ei sisalda mingit sorti pahavara,“ ütles Pennar.

Viimaks soovitab Pennar sisse lülitada erinevad seadme asukohta näitavad lahendused. Samsungi telefonides on selleks näiteks SmartThings Find. See tähendab, et inimesel on võimalik telefoni kadumise või varguse korral see lukustada, sellelt andmed kustutada või kuvada telefoniekraanile mõni sõnum, näiteks „Too palun minu telefon tagasi!“.

Klassikalised küberturbesoovitused on aga universaalsed. Ka telefoni puhul on oluline kasutada PIN koodi, mis ei ole „0000“ ning uuendada seadme tarkvara.

„Mõne jaoks võib see tulla üllatusena, aga aeg ajalt tasub enda telefoni taaskäivitada ehk teha sellele restart’i. Paljud nutitelefonid, sealhulgas Samsungi omad teostavad telefonile taaskäivitusel ka kontrolli, mis vaatab, kas telefoniga on kõik korras ja tarkvara toimib nii nagu peab,“ sõnas Pennar.