Diameen (ingl k diamene, nii teadlased seda kutsuvad) koosneb kahest grafeenikihist. Grafeen on üliõhuke, ühe aatomi paksune süsinikuleht.

IFLScience kirjutab, et New Yorgi ülikooli edasijõudnud teadusuuringute keskuse (ASRC) teadlased näitavad nüüd ajakirjas Nature Nanotechnology ilmunud uuringus, kuidas kahest grafeenikihist materjal toatemperatuuril teatud tingimustel teemantist tugevamaks muutub.

"See on kõige õhem teemanti jäikuse ja kõvadusega kile, mis eales loodud," ütles ASRC füüsikaprofessor Elisa Riedo, kes teadusuuringu juhtiv autor on. "Kui me ühe aatomi paksusele grafeenile survet avaldasime, tundsime, et see on väga pehme. Ent kui valmistasime sellise materjali, milles on üksteise peal kaks grafeenikihti, avastasime, et surve avaldamisel muutus see materjal erakordselt kõvaks ja jäigaks; lausa sama jäigaks või isegi jäigemaks kui teemant."

Teadlased ütlevad, et praktikas tähendab see, et kui näiteks diameeni pihta tulistada, muutub see tabamusel väga jäigaks. Esialgu teoretiseeriti materjali selliste omaduste üle arvutisimulatsioonide abiga, siis leiti ka praktiliste katsete tulemusena hüpoteesile kinnitust.

Üllatuslikult avastati veel, et diameen omandas teemanti omadused ainult siis, kui see koosnes kahest grafeenikihist. Kui kihte oli üksteisele asetatud rohkem, siis see enam ei "töötanud".

"Nii grafiit kui teemantid koosnevad mõlemad täielikult süsinikust, kuid aatomid asetsevad mõlemas materjalis erinevalt ja tänu sellele on niisugused omadused nagu kõvadus, painduvus ja elektrijuhtivus erinevad," ütles uurimismeeskonna liige Angelo Bongiorno. "Meie uus tehnika aitab grafiiti selliselt manipuleerida, et see suudab teatud tingimustel võtta teemanti kasulikud omadused."

Grafeen avastati aastal 2004, kui teadlased laboris grafiiti aatomipaksusteks kihtideks lõikuma hakkasid. Sestsaati on sellele pakutud erinevaid kasutusviise puhta energia valdkonnast kuni pimedasnägemise läätsedeni.